Θλίψη για τα όσα συμβαίνουν στο χώρο της Δικαιοσύνης, μετά τις αποκαλύψεις για ευνοιοκρατία δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου και ιδιαίτερα του προέδρου του υπέρ συγκεκριμένου δικηγορικού γραφείου σε υποθέσεις της Τράπεζας Κύπρου, εξέφρασε, σε γραπτή ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης. Ωστόσο , υπογράμμισε πως δεν θα εμπλακεί στη δημόσια συζήτηση και αντιπαράθεση.

Αυτό, τόνισε ο κ. Συλλούρης , «δεν σημαίνει πως η νομοθετική εξουσία θα μείνει απλός θεατής στα όσα τεκταίνονται, αλλά πρέπει να εγκύψει στις διάφορες πτυχές, που η παρούσα κρίση έχει ανασύρει στην επιφάνεια». Ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής στην δήλωση του αναφέρει πως πρόθεσή του είναι να καλέσει τις κοινοβουλευτικές επιτροπές να παρουσιάσουν εισηγήσεις με στόχο τη μεταρρύθμιση, που διαφαίνεται πως έχει απόλυτη ανάγκη ο χώρος της Δικαιοσύνης.

Την ερχόμενη Τετάρτη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών αρχίζει η συζήτηση για τα τεκταινόμενα στο χώρο της Δικαιοσύνης, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαχαρίας Ζαχαρίου.Ο βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, που ζήτησε την εγγραφή του θέματος, εξέφρασε βαθιά ικανοποίηση, επειδή, όπως είπε, « παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν, μετά την ανακοίνωση του για εγγραφή θέματος, ομόφωνα τα μέλη της Επιτροπής αποφάσισαν την εγγραφή του παρουσία του προέδρου της Βουλής».

Στο μεταξύ , με στόχο να παράσχει επιπρόσθετη καθοδήγηση, κλιμάκιο υψηλόβαθμων λειτουργών της ομάδας κρατών του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της Διαφθοράς (GRECO) θα επισκεφτεί την Κύπρο εντός των προσεχών εβδομάδων, αναφέρεται σε ανακοίνωση της κυπριακής αντιπροσωπείας στην ομάδα.Σύμφωνα με την ανακοίνωση η GRECO έχει προθυμοποιηθεί να παράσχει την συνδρομή της προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της εκκρεμούσας Έκθεσης Συμμόρφωσης της Κύπρου, που αφορά τον Τέταρτο Γύρο Αξιολόγησης της GRECO, αυτός σχετίζεται και με την Δικαστική Εξουσία.

Τον περασμένο Ιούνιο η GRECO είχε κάνει δεκαέξι συστάσεις για την πρόληψη σε θέματα διαφθοράς αναφορικά με τα μέλη της βουλής, τους δικαστές και τους εισαγγελείς . Η Κυπριακή Δημοκρατία συμμορφώθηκε μόνο σε δύο.

Σε ό,τι αφορά το δικαστικό σώμα, η GRECO συνέστησε η σύνθεση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου να υπόκειται «σε μία διαδικασία αντανάκλασης για την θεώρηση εκπροσώπησης εντός του δικαστικού συστήματος ως ένα μέσο πρόληψης ενδεχόμενων ή αντιληπτών καταστάσεων συγκρούσεων συμφερόντων εντός συμβουλίου».

Σύμφωνα με την έκθεση αξιολόγησης η GRECO είχε θεωρήσει ότι η σύνθεση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου είχε ανεξαρτησία από τις εκτελεστικές και νομοθετικές εξουσίες, αλλά ότι θα μπορούσε να επωφεληθεί από μία πλατειά εκπροσώπηση του δικαστικού συστήματος συμπεριλαμβανομένων και δικαστών από κατώτερα δικαστήρια, σύμφωνα με τα επίπεδα του συμβουλευτικού συμβουλίου των Ευρωπαίων Δικαστών. Όπως σημειώνεται η σύσταση έχει εφαρμοστεί μερικώς.
Εισήγηση στην έκθεση είναι η δημιουργία ενός κώδικα ηθικής/συμπεριφοράς στη βάση της ευρείας εμπλοκής διαφόρων μελών του δικαστικού συστήματος, με κοινά συμφωνημένα πρότυπα που στόχο έχουν να προσφέρουν καθοδήγηση σε σχέση με τομείς όπως τις συγκρούσεις συμφερόντων και άλλα θέματα που σχετίζονται με την ακεραιότητα γύρω από τις λειτουργίες των δικαστών.
Σύμφωνα με την έκθεση στη νομολογία υπάρχουν δεσμευτικά πρότυπα ακεραιότητας, τα οποία το Ανώτατο Δικαστήριο έχει ξεκινήσει να ενσωματώνει σε έναν κώδικα συμπεριφοράς. Όπως σημειώνεται η σύνταξη αυτού του κώδικα θα πρέπει να εμπλέξει δικαστές από διάφορα δικαστικά επίπεδα. «Αυτή θα είναι μέρος μιας πιο ευρείας μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος που θα διεξαχθεί», σημειώνεται.

Η GRECO , θεωρεί ότι «αυτό είναι ένα υποσχόμενο πρώτο βήμα, αλλά δεδομένου ότι η ετοιμασία ενός τέτοιου κώδικα συμπεριφοράς δεν έχε αρχίσει δε μπορεί να θεωρήσει τη σύσταση, έστω και μερικώς εφαρμοσμένη σε αυτό το αρχικό στάδιο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Στο πλαίσιο των συστάσεων η GRECO εισηγήθηκε να εισαχθεί μία εκπαίδευση των δικαστών σε σχέση με την δικαστική ηθική, συγκρούσεις συμφερόντων και πρόληψη διαφοράς σαν ένα καλά καθορισμένο μέρος της επαγωγικής εκπαίδευσης των νέων δικαστών που να παρέχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Στο πλαίσιο αυτό θα έπρεπε να υπάρξει σύνταξη ενός κώδικα συμπεριφοράς που θα είναι μέρος μιας ευρείας μεταρρύθμισης του δικαστικού σώματος. Όπως αναφέρεται η ετοιμασία τέτοιου κώδικα συμπεριφοράς δεν έχει αρχίσει και συνεπώς δε μπορεί να θεωρηθεί ότι η σύσταση έχει εφαρμοστεί.

Για την πρόληψη διαφθοράς σε σχέση με δικαστές, η GRECO εξέφρασε τη λύπη για το γεγονός ότι «δεν άλλαξε η σύνθεση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου και συμπίπτει με το Ανώτατο Δικαστήριο.

Μερίδα του σημερινού Κυπριακού τύπου υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Μύρων Νικολάτος, έχει μείνει  «ανεπανόρθωτα εκτεθειμένος» , μετά από τις δηλώσεις του γενικού εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη, για υπόθεση αξιογράφων της αδελφής και της θυγατέρας του. Σύμφωνα με κάποια δημοσιεύματα, ο Μύρων Νικολάτος, με όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, «θα πρέπει να παραιτηθεί πάραυτα».
Ο Σύνδεσμος Κατόχων Αξιογράφων με ανακοίνωση του καλεί τα μέλη του σε εκδήλωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή στις 11:00 το πρωί έξω από τα κεντρικά γραφεία της Τράπεζα Κύπρου και στις 11:30 έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο.Η εκδήλωση γίνεται μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις για εξωδικαστικό συμβιβασμό περίπτωσης αξιογράφων μεταξύ της Τράπεζας και της θυγατέρας του προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης