Θετικά αντικρίζει η Γερμανία το ενδεχόμενο ενεργότερης εμπλοκής της ΕΕ στη νέα διαδικασία για εξεύρεση λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, σύμφωνα με τον Γερμανό Πρέσβη στην Κύπρο, Nikolai Von Schoepff, ο οποίος είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, στη Λευκωσία.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «για εμάς στον ΔΗΣΥ η Γερμανία είναι μια φίλη χώρα. Η Γερμανία είναι μια από τις πιο σημαντικές χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ξεκάθαρες πολιτικές που αφορούν τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είχα την ευκαιρία να μιλήσω με τον φίλο Πρέσβη της Γερμανίας για δυο σημαντικά θέματα: το Κυπριακό και την οικονομία», είπε και πρόσθεσε: «Καταλήξαμε στο σημαντικό συμπέρασμα πως η επίλυση του Κυπριακού θα δώσει ώθηση στην οικονομία του τόπου, ενώ η Κύπρος, η ενωμένη Κύπρος, θα μπορεί να διαδραματίσει τον ουσιαστικό ρόλο της γέφυρας μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής και του πυλώνα διπλωματικής και οικονομικής συνεργασίας μεταξύ χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης».

Είπε, επίσης, ότι «συμφωνήσαμε πως η ενεργότερη συμμετοχή της Ευρώπης στην διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού θα ωφελήσει και την Κύπρο αλλά και την Ευρώπη. Εμείς θα παραμείνουμε στη διαχρονική μας θέση: θέλουμε περισσότερη Ευρώπη για το καλό του Κυπριακού προβλήματος και περισσότερη Ευρώπη για περαιτέρω δυνατότητες οικονομικής ανάπτυξης στον τόπο μας».

«Είναι πολύ σημαντικό», πρόσθεσε, «το ότι μια χώρα όπως την Γερμανία συμμερίζεται την δική μας άποψη για περισσότερη ανάμιξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. Θέλουμε περισσότερη Ευρώπη στη διαδικασία του Κυπριακού. Περισσότερη Ευρώπη στα θέματα της Οικονομίας», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του, ο Γερμανός Πρέσβης, μιλώντας στην αγγλική γλώσσα, είπε ότι η χώρα του βλέπει την Κύπρο ως ένα σημαντικό εταίρο της στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία έχει εκπληρώσει τα κριτήρια του προγράμματος της Τρόικας και έχει σημειώσει πολύ καλή πρόοδο στον τομέα των μεταρρυθμίσεων.

Είπε, επίσης, ότι στόχος της Γερμανίας είναι να φέρει περισσότερους επιχειρηματίες στην Κύπρο, αξιοποιώντας τη γεωγραφική της θέση μεταξύ της Ευρώπης και του Αραβικού κόσμου, εκφράζοντας παράλληλα την επιθυμία της χώρας του για ενίσχυση των ήδη πολύ καλών διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι η Γερμανία στηρίζει τη συνεχιζόμενη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη λύσης του προβλήματος, εκφράζοντας παράλληλα την εμπιστοσύνη της χώρας του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος, όπως είπε, ανέκαθεν ήταν ισχυρός υποστηρικτής της επανένωσης της Κύπρου. Ευχήθηκε, παράλληλα, όπως μαζί με τον νέο Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, «επίσης ένα καλό εταίρο», όπως είπε, προχωρήσουν προς την επίτευξη μιας λύσης σ` αυτό το δύσκολο ζήτημα το συντομότερο δυνατόν.

Η Γερμανία, επεσήμανε, είναι πάντα έτοιμη να στηρίξει αυτή τη διαδικασία.

Ερωτηθείς πώς βλέπει η Γερμανία μια ενδεχόμενη ανάμειξη της ΕΕ στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, είπε ότι η χώρα του αντικρίζει με θετικό τρόπο αυτό το ενδεχόμενο, σημειώνοντας ότι η χώρα του επιθυμεί μια ισχυρή σχέση μεταξύ ΕΕ και Κύπρου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης