Θετικό ρυθμό ανάπτυξης κατέγραψε η κυπριακή οικονομία

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 8 Σεπτεμβρίου 2015, 14:56
Θετικό ρυθμό ανάπτυξης κατέγραψε η κυπριακή οικονομία
Θετικό ρυθμό ανάπτυξης, για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, κατέγραψε η κυπριακή οικονομία το β΄ τρίμηνο του 2015, καταδεικνύοντας ότι έχει εξέλθει πλέον από την τριετή ύφεση, στην οποία είχε εισέλθει στο τέταρτο τρίμηνο του 2011.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τρίτη η Στατιστική Υπηρεσία, η κυπριακή οικονομία αναπτύχθηκε κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2015 με ρυθμό 1,2%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014, μετά την ανάπτυξη 0,2% που σημειώθηκε στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την προκαταρκτική εκτίμηση για την αύξηση του ΑΕΠ το β΄ τρίμηνο του 2015 που ανακοίνωσε στις 14 Αυγούστου η Στατιστική Υπηρεσία.

Αυτό είναι το δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο κατά το οποίο η κυπριακή οικονομία καταγράφει ανάπτυξη, μετά τη συρρίκνωση που παρουσίασε για 14 συνεχόμενα τρίμηνα - από το τρίτο τρίμηνο του 2011 μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2014. Τεχνικά, μια οικονομία εξέρχεται της ύφεσης όταν καταγράψει δύο συνεχόμενα τρίμηνα θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Μετά τη διόρθωση του ΑΕΠ ως προς τις εποχικές διακυμάνσεις και τις εργάσιμες μέρες, ο ρυθμός ανάπτυξης κατά το β΄ τρίμηνο του 2015 υπολογίζεται στο 0,8%. Η προκαταρκτική εκτίμηση έκανε λόγο για ανάπτυξη 0,9% της οικονομίας κατά το β΄ τρίμηνο.

Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, το ΑΕΠ αυξήθηκε το β΄ τρίμηνο του 2015 με ρυθμό 0,5%, επιβεβαιώνοντας την προκαταρκτική εκτίμηση της Στατιστικής Υπηρεσίας.

Θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης παρουσίασαν οι τομείς της Μεταποίησης, του Εμπορίου, των Ξενοδοχείων και Εστιατορίων, των Μεταφορών, των Επικοινωνιών, οι Επαγγελματικές, Επιστημονικές και Τεχνικές δραστηριότητες, οι Διοικητικές και Υποστηρικτικές δραστηριότητες καθώς επίσης και οι Ενδιάμεσοι Χρηματοπιστωτικοί Οργανισμοί.

Αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης παρουσίασε ο τομέας των Κατασκευών, της Παροχής Ηλεκτρικού ρεύματος καθώς και οι Δραστηριότητες των Νοικοκυριών ως Εργοδοτών.

Πηγή ΚΥΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 8 Σεπτεμβρίου 2015, 15:08