Ανατριχιαστικές είναι οι λεπτομέρειες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τον τρόπο δράσης του 59χρονου αεροπειρατή από την Αίγυπτο, ο οποίος κράτησε ομήρους περισσότερο από τέσσερις ώρες επιβάτες και πλήρωμα εντός του αεροσκάφους της Egyptair, το οποίο πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο της Λάρνακας.

Όπως όλα δείχνουν ο Σεϊφέλ-Ντιν Μουσταφά-Εμάν, επιβιβάστηκε στην συγκεκριμένη πτήση, αποφασισμένος να πάρει τον έλεγχο του αεροπλάνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον υπαστυνόμο Ανδρέα Λαμπριανού, ο οποίος διερευνά την υπόθεση, ο αεροπειρατής, απείλησε με ανατίναξη του αεροσκάφους αμέσως μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Αλεξάνδρειας.

Ζήτηση από τον πιλότο να κατευθύνει το αεροσκάφος προς την Τουρκία, την Ελλάδα ή την Κύπρο, απειλώντας ότι αν το αεροσκάφος κατευθυνθεί σε αιγυπτιακό αεροδρόμιο θα το ανατίναζε.

Ο ίδιος φέρεται να συγκέντρωσε τα διαβατήρια όλων των επιβατών της πτήσης ενώ, όταν το αεροσκάφος έφτασε στην περιοχή ελέγχου πτήσεων Λευκωσίας, του δόθηκε άδεια προσγείωσης λόγω έλλειψης καυσίμων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αεροπειρατής φερόταν να φορούσε γύρω από τη μέση του θήκες, μέσα στις οποίες υπήρχαν κυλινδρικοί ράβδοι και από την κάτω πλευρά της έφευγαν καλώδια, τα οποία κατέληγαν σε τηλεχειριστήριο που κρατούσε στο χέρι του.

Η επιστολή με παραλήπτρια την πρώην σύζυγό του

Μετά την απελευθέρωση των πρώτων επιβατών ο δράστης παρέδωσε φάκελο με παραλήπτη μία γυναίκα με κυπριακό ονοματεπώνυμο, η οποία, όπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια, ήταν η πρώην σύζυγός του.

Εντός του φακέλου, σύμφωνα με τον κ. Λαμπριανού, υπήρχε επιστολή, με την οποία ο δράστης απαιτούσε την απελευθέρωση 63 αντιφρονούντων γυναικών που κρατούνται, όπως είπε, σε φυλακές της Αιγύπτου.

Μέλος του πληρώματος φέρεται να έχει δώσει κατάθεση, στην οποία υποστηρίζει ότι τα εκρηκτικά που κρατούσε ο ύποπτος ήταν πραγματικά και λόγω του χαρακτήρα του υπήρχε κίνδυνος να πραγματοποιήσει τις απειλές του. Απειλές για χρήση των εκρηκτικών εκτόξευσε και κατά της κυπριακής αστυνομίας στην περίπτωση, που γινόταν προσπάθεια εξουδετέρωσης.

Μετά την παράδοσή του, στη φανέλα που φορούσε ο αεροπειρατής, εντοπίστηκε αυτοσχέδιος μηχανισμός, ο οποίος ήταν τοποθετημένος σε αυτοσχέδια ραμμένη λαστιχένια ζώνη.

Τα κίνητρα του αεροπειρατή

Ο Σεϊφέλ-Ντιν Μουσταφά-Εμάν μιλώντας χθες στις κυπριακές Αρχές ισχυρίστηκε ότι ο λόγος που οδηγήθηκε στην αεροπειρατεία ήταν τα παιδιά του.

«Όταν κάποιος δεν έχει δει τη γυναίκα του για 24 χρόνια και θέλει να δει τη γυναίκα του και τα παιδιά του, και η αιγυπτιακή κυβέρνηση δεν τον αφήνει, τι πρέπει να κάνει;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο δράστης στην κατάθεσή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το sigmalive, στη ζώνη του αεροπειρατή εντοπίστηκε άγνωστο υγρό, το οποίο θα σταλεί για εξετάσεις.

Βαρύ κατηγορητήριο για τον αεροπειρατή

Το πρωί της Τετάρτης, ο 59χρονος Αιγύπτιος μεταφέρθηκε υπό δρακόντεια μέτρα ενώπιον του ανακριτή στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, το οποίο εξέδωσε διάταγμα κράτησης οκτώ ημερών κάνοντας αποδεκτό το αίτημα της αστυνομίας.

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο, η κράτηση του 59χρονου που ανάγκασε τον κυβερνήτη του αεροπλάνου να το προσγειώσει στην Κύπρο αποφασίστηκε προκειμένου να διευκολυνθεί το ανακριτικό έργο της αστυνομίας.

Ωστόσο οι κατηγορίες που τον βαραίνουν η πειρατεία, παράνομη κατοχή εκρηκτικών υλών, απαγωγή προσώπων με σκοπό τον κρυφό και άδικο περιορισμό, απερίσκεπτες και αμελείς πράξεις και αδικήματα κατά παράβαση του περί καταπολέμησης της τρομοκρατίας νόμου.

Για τις επόμενες οκτώ μέρες θα κρατείται στα κρατητήρια του Αστυνομικού Σταθμού Ομορφίτας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης