Δυσαρέσκεια εκφράζει το ΑΚΕΛ, σε ανακοίνωσή του, σχετικά με διάφορα δημοσιεύματα διεθνών παρατηρητηρίων που εμπλέκουν την Κύπρο και το δικηγορικό γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη σε διάφορες υποθέσεις ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. “Η βαρύτατη αυτή κατηγορία πλανάται πάνω από τη χώρα μας εδώ και χρόνια και χρειάζεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να πρωτοστατήσει για την απαλλαγή μας από αυτή. Ειδικά από τη στιγμή που εμπλέκεται το δικηγορικό του γραφείο σε φερόμενες ως ύποπτες διαδρομές. Αναμένουμε την απάντηση του Προέδρου. Αν χρειαστεί θα επανέλθουμε”, αναφέρει μεταξύ άλλων το ΑΚΕΛ. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα στον ιστότοπο του παρατηρητηρίου για το οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά OCCRP, με ημερομηνία 14 Αυγούστου 2019, αρκετά χρόνια πριν την εκλογή του κ. Αναστασιάδη στο ύπατο αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, νομική εταιρεία την οποία είχε συνιδρύσει και της οποίας ήταν συνιδιοκτήτης, είχε σημαίνοντα ρόλο στη σύναψη επιχειρηματικών συμφωνιών, σχετιζόμενων με προσωπικό φίλο του προέδρου της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν, στο πλαίσιο του γνωστού “σκανδάλου Μαγκνίτσκι”, καθώς και με δίκτυο εταιρειών οι οποίες εμπλέκονται σε σειρά οικονομικών εγκλημάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αρχηγός του κυπριακού κράτους αποχώρησε από την εταιρεία όταν ανέλαβε την Προεδρία της Δημοκρατίας, ωστόσο οι δύο κόρες του παραμένουν μέτοχοι και ο ίδιος φέρεται να διατηρεί ακόμη ιδιωτικό γραφείο στο κτήριο – έδρα της.

Ο κ. Αναστασιάδης, σύμφωνα με το OCCRP, δεν θέλησε να προβεί σε κάποιο σχόλιο για όσα αναφέρονται στο ρεπορτάζ του παρατηρητηρίου.

Aυτούσια η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Παρακολουθούμε με ανησυχία διάφορα δημοσιεύματα διεθνών παρατηρητηρίων που εμπλέκουν την Κύπρο σε διάφορες υποθέσεις ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Τα δημοσιεύματα αυτά εμπλέκουν το δικηγορικό γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας σε ύποπτες συναλλαγές διακίνησης χρημάτων. Η Κυπριακή Δημοκρατία δυσφημίζεται, αφού την εμπλέκουν σε ύποπτες διαδρομές χρημάτων όπως και τον ίδιο τον κ. Αναστασιάδη.

Το όλο ζήτημα γίνεται χειρότερο εξαιτίας της άρνησης του Προέδρου και των συνεταίρων του να κάνουν σχόλια επί των άρθρων των διεθνών παρατηρητηρίων.      

Ως ΑΚΕΛ δεν προτρέχουμε να πάρουμε θέση επί του περιεχομένου των συγκεκριμένων άρθρων. Ζητούμε όμως από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να απαντήσει πειστικά σε όλα τα ζητήματα που εγείρονται από τις θέσεις των διεθνών παρατηρητηρίων για το ξέπλυμα χρήματος.
 
Η βαρύτατη αυτή κατηγορία πλανάται πάνω από την χώρα μας εδώ και χρόνια και χρειάζεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να πρωτοστατήσει για την απαλλαγή μας από αυτή. Ειδικά από τη στιγμή που εμπλέκεται το δικηγορικό του γραφείο σε φερόμενες ως ύποπτες διαδρομές. Αναμένουμε την απάντηση του Προέδρου. Αν χρειαστεί θα επανέλθουμε”.

Πηγή: Philenews.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης