«Σε κάθε απόφαση υπάρχει το στοιχείο ότι η κυριαρχία θα προέρχεται ισότιμα και από τις δύο κοινότητες, το καθεστώς και οι αρμοδιότητες των δύο συνιστωσών πολιτειών θα είναι ίσιο, μεταξύ των δύο κοινοτήτων οι σχέσεις δεν θα καθορίζονται ως σχέσεις πλειοψηφίας – μειοψηφίας», ανέφερε ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα το βράδυ, αναφερόμενος σε πιθανές φόρμουλες λύσης του Κυπριακού.
Άσκησε παράλληλα, όπως σημειώνει ο κυπριακός ιστότοπος philenews.com, δριμεία κριτική προς τον πρόεδρο της Κύπρου, γύρω από τις δηλώσεις του για τον αγωγό East Med και γενικότερα για τις κινήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, όσον αφορά τα ενεργειακά, ως απάντηση σε όσα δήλωσε ο Νίκος Αναστασιάδης, την προηγούμενη εβδομάδα, για την αποκεντρωμένη ομοσπονδία.

«Δεν είμαστε κλειστοί στη συζήτηση της μεταφοράς αρμοδιοτήτων προς τις συνιστώσες πολιτείες, αλλά αυτό να τεθεί απτά στο τραπέζι σε μια διαδικασία όχι ανοικτού τέλους, που να είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα», δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

Στην αρχική του δήλωση στην διάσκεψη Τύπου, ο Μ. Ακιντζί είπε ότι ήθελε να απευθυνθεί και προς τις δύο κοινότητες αλλά και στις άλλες θρησκευτικές ομάδες στην Κύπρο. Ανέφερε πως δεν πρόκειται να δώσει απάντηση μόνο στον πρόεδρο Αναστασιάδη και ούτε θέλει να μπει σε μια εκστρατεία αλληλοκατηγοριών, αλλά να διαφωτίσει επί κάποιων θεμάτων που έπρεπε να διασαφηνιστούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μουσταφά Ακιντζί σημείωσε ότι η πολιτική ισότητα δεν σημαίνει και αριθμητική ισότητα σε κάθε ομοσπονδιακό θεσμό, αλλά θα έχει το νόημα της αποτελεσματικής συμμετοχής στις αποφάσεις όλων των οργάνων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Το θέμα της μίας θετικής ψήφου από κάθε πλευρά έχει συζητηθεί και για το Υπουργικό Συμβούλιο που θα έχει αναλογία 7:4. Αυτή η αρχή έγινε αποδεκτή. Επιπλέον, είπε, σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ασφάλειας και άμυνας συμφωνήθηκε οι αποφάσεις να λαμβάνονται μαζί από τον Πρόεδρο και τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του Υπουργικού Συμβουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης