Αμυντική συνεργασία Κύπρου με Ισραήλ

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2020, 10:38
Αμυντική συνεργασία Κύπρου με Ισραήλ

Σε εμβάθυνση της συνεργασίας της με το Ισραήλ σε επίπεδο άμυνας και ασφάλειας προχωρεί η κυπριακή κυβέρνηση.

Το ταξίδι του υπουργού Άμυνας, Σάββα Αγγελίδη, στη γειτονική χώρα δεν είναι συμβολικού χαρακτήρα, αλλά, σύμφωνα με το philenews.com, θα αποτελέσει τη βάση για την εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών στον τομέα της άμυνας, κάτι που φιλοδοξεί να φτάσει σε μελλοντικό στάδιο μέχρι και την κοινή παραγωγή αμυντικών συστημάτων στη στρατιωτική βιομηχανία.  

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του σήμερα στη γειτονική χώρα, ο Σάββας Αγγελίδης θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Naftali Bennett, με τον οποίο θα συζητηθούν τρόποι περαιτέρω συνεργασίας στον τομέα έρευνας και καινοτομίας.

Αναμένεται να ζητηθεί η παροχή τεχνογνωσίας, με προσωπικό της Εθνικής Φρουράς να μεταβαίνει στο Ισραήλ για εκπαίδευση και αντίστοιχα Ισραηλινούς εμπειρογνώμονες να έρχονται στην Κύπρο.

Θα μελετηθεί παράλληλα το παράδειγμα του Ισραήλ στον τρόπο αξιοποίησης των νέων στην έρευνα και καινοτομία σε θέματα που αφορούν στην άμυνα και την ασφάλεια.

Θα μελετηθεί επίσης η δυνατότητα απόκτησης από την Κυπριακή  Δημοκρατία συστημάτων επιτήρησης, τεχνητής νοημοσύνης και «έξυπνων» όπλων, με τα οποία ουσιαστικά θα καλύπτεται η κυπριακή ΑΟΖ και όχι μόνον.

Η συνεργασία με το Ισραήλ δεν περιορίζεται μόνο σε διμερές επίπεδο, αλλά εντάσσεται και μέσα στο πλαίσιο των ενεργειών που γίνονται για αναβίωση του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος Ελλάδας και Κύπρου.

Αθήνα και Λευκωσία θέλουν να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους με το Ισραήλ, εμπλέκοντάς το ενεργότερα στο θέμα της ενεργειακής ασφάλειας της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

Η συνεργασία έχει τις ευλογίες και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, καθώς αποτελεί ουσιαστικά έμπρακτη εφαρμογή της προσφάτως ψηφισθείσας νομοθεσίας των ΗΠΑ για την ενεργειακή ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου, γνωστής ως νόμου άρσης του εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Η κορύφωση αυτής της νέας προοπτικής συνεργασιών θα γίνει με την πραγματοποίηση μεγάλης κοινής αεροναυτικής στρατιωτικής άσκησης, μεταξύ ΗΠΑ- Ισραήλ- Ελλάδας, με τη συμμετοχή για πρώτη φορά και της Κύπρου.

Η άσκηση θα ξεκινά από την Κρήτη και θα καταλήγει στη Χάιφα, καλύπτοντας ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. 

Πηγή: philenews.com

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2020, 10:53