Ανακαλύφθηκε ομαδικός τάφος στη νεκρή ζώνη στη Λευκωσία

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 2 Σεπτεμβρίου 2015, 13:41
Ανακαλύφθηκε ομαδικός τάφος στη νεκρή ζώνη στη Λευκωσία
Ανθρώπινα οστά που φαίνεται να ανήκουν σε αγνοούμενους του χωριού Τράχωνα βρέθηκαν χθες σε ομαδικό τάφο που ανακαλύφθηκε στη νεκρή ζώνη στη Λευκωσία.

Ο εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής πλευράς στη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων Νέστορας Νέστορος δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι σήμερα προχωρούν οι χειρωνακτικές εργασίες στην περιοχή, χωρίς δηλαδή τη χρήση εκσκαφέα, έχει οριοθετηθεί ο τάφος, με μικρά εργαλεία καθαρίζεται το χώμα για να αποκαλυφθούν τα οστά.

«Φαίνεται» είπε ο κ. Νέστορος, «ότι υπάρχουν εκεί σκελετοί και προσπαθούμε τώρα να καθαρίσουμε το χώμα, αυτή η εργασία δεν μπορώ να πω μετά βεβαιότητας πόσο θα διαρκέσει γιατί εξαρτάται από το πόσα οστά θα βρεθούν, αλλά εκτιμώ ότι δεν θα πάρει περισσότερο από μια - δύο βδομάδες».

Εξήγησε ότι, όταν ολοκληρωθεί η χειρωνακτική εργασία, τα οστά κωδικοποιούνται, δηλαδή καταγράφεται το πώς θα ανεβρεθούν, αν θα αναβρεθούν πολλά οστά μαζί, αν υπάρχει μεμονωμένο οστό κ.λπ., διαχωρίζονται και τοποθετούνται σε ειδικές χάρτινες σακούλες.

Ο κ. Νέστορος ανέφερε ότι όταν ολοκληρωθεί αυτή η εκταφή σε περίπου μια - δύο βδομάδες, οι επιστήμονες θα μετακινηθούν σε ένα σημείο πιο πέρα, στα περίπου 60 μέτρα πιο δυτικά, καθώς με βάση τις μαρτυρίες και εκεί έχουν ταφεί αγνοούμενοι.

Η εκταφή γίνεται με βάση την πληροφορία ότι υπήρχε ομαδικός τάφος από περισυλλογή νεκρών που είχαν μεταφερθεί με δύο φορτηγά το 1974. Οι τουρκοκύπριοι ισχυρίζονται ότι είχαν ζητήσει να δώσουν τα πτώματα στους ελληνοκύπριους αλλά δεν τους παρέλαβαν και έτσι τους έθαψαν σε ομαδικούς τάφους

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 2 Σεπτεμβρίου 2015, 13:44