Την αποφασιστικότητά του να εργαστεί εντατικά για την επίλυση του Κυπριακού τόνισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε συνεντεύξεις του που δημοσιεύθηκαν σήμερα σε δύο εφημερίδες, ενώ παράλληλα επεσήμανε ότι είναι έτοιμος να προχωρήσει μονομερώς σε εφαρμογή Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι δεν βλέπει κάποιον λόγο για να μην επιστρέψει στις συνομιλίες, εφόσον επαληθευθούν τα μηνύματα της Άγκυρας που μετέφερε ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Espen Barth Eide, τονίζοντας παράλληλα ότι, αν δεν υπάρξουν απειλές και εκβιασμοί, είναι δυνατό να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προοπτικές για ευόδωση των συνομιλιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είπε, επίσης, ότι ο νέος γύρος των συνομιλιών θα είναι πιο εντατικός και ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα έχουν περισσότερες συναντήσεις.

Όσον αφορά στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ανέφερε την καταστροφή των ναρκοπεδίων που έχει η Εθνική Φρουρά στον Πενταδάκτυλο και τη διευθέτηση της διαχείρισης θρησκευτικών μνημείων της κάθε πλευράς.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι δεν έχει εγκαταλείψει την προσπάθεια για επιστροφή της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περαιτέρω τόνισε ότι σε περίπτωση λύσης θα υπάρξουν μεγάλα οικονομικά οφέλη για όλους, τα οποία θα γίνουν αισθητά από τον μέσο πολίτη.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε περίπτωση λύσης θα υπάρξει έκρηξη όσον αφορά στην οικονομική ανάπτυξη από πλευράς επενδύσεων» υπογράμμισε ο κ. Αναστασιάδης.

Επίσης, είπε ότι η συζήτηση για το φυσικό αέριο θα γίνει προς το τέλος των συνομιλιών, όταν πλέον θα είναι ορατή η εξεύρεση λύσης.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών στο θέμα των τουρκικών παραβιάσεων στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Απογοήτευση εξέφρασε και για τη στάση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, διότι «δεν ανταποκρίνεται στις κινήσεις καλής θέλησης της ελληνοκυπριακής πλευράς».

Για τις επαφές του στη Ρωσία ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ξεκαθαρίζει ότι, πέραν των συμφωνιών που υπεγράφησαν, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έθεσε οποιαδήποτε αξίωση.

Όσον αφορά στην οικονομία, ανέφερε ότι η Κύπρος εισέρχεται πλέον στο κεφάλαιο της προοπτικής και της ανάπτυξης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης