Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο αποκρατικοποίησης της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, ο οποίος ανέφερε ότι ετοιμάζεται μελέτη από ανεξάρτητο οίκο για τον διαχωρισμό των υπηρεσιών της Αρχής.

Ωστόσο, απέφυγε να ξεκαθαρίσει ποιες θα είναι οι καταληκτικές αποφάσεις σε σχέση με το καθεστώς της ΑΗΚ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θα πρέπει να αναμένουμε τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της μελέτης, η οποία θα εκπονηθεί σύντομα για να υπάρξει διάλογος επί του θέματος με την ΑΗΚ, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, καθώς και με άλλους εμπλεκόμενους φορείς» δήλωσε ο υπουργός και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση θα βάλει στο τραπέζι όλες τις επιλογές για να βρεθεί η βέλτιστη λειτουργία της ΑΗΚ.

Οι δηλώσεις του υπουργού γίνονται εν μέσω πιέσεων από την τρόικα για να προχωρήσει η κυβέρνηση στις μεταρρυθμίσεις που δεσμεύθηκε να υλοποιήσει και στις οποίες παρατηρείται καθυστέρηση μεγαλύτερη από έναν χρόνο.

Οι μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν την ιδιωτικοποίηση ημικρατικών οργανισμών για είσπραξη μέχρι 1,4 δισ. ευρώ, μεταρρύθμιση του Δημοσίου και αλλαγή του συστήματος Υγείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, ο Κύπριος υπουργός, αναφερόμενος στις επαφές με την τρόικα στο πλαίσιο της 7ης αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής, δήλωσε ότι δεν αναμένει ιδιαίτερες παρατηρήσεις για τα θέματα -ενέργεια, εμπόριο, βιομηχανία και τουρισμός- τα οποία χειρίζεται.

Για το ζήτημα των υδρογονανθράκων ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι εξηγήθηκε στην τρόικα το σχέδιο ανάπτυξης και τονίστηκε ότι «το κράτος δεν πρόκειται να προβεί σε αλόγιστες δαπάνες». Είπε, επίσης, ότι πριν από οποιαδήποτε επιλογή θα διεξαχθεί μελέτη των οικονομικών επιπτώσεων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης