Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα καλέσουν την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, εκφράζοντας «σοβαρές ανησυχίες» στη νέα ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες με αφορμή τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στα ανοικτά των κυπριακών ακτών. Αυτό δείχνει σχέδιο απόφασης που κυκλοφόρησε στις Βρυξέλλες στις 23 Οκτωβρίου.

Η δήλωση θα εκδοθεί στο πλαίσιο της διάσκεψης κορυφής της ΕΕ, και βασίζεται στη διαμαρτυρία της20ης Οκτωβρίου από την κυπριακή κυβέρνηση με την οποία κατηγορεί την Τουρκία ότι στέλνει ερευνητικό σκάφος σε περιοχή όπου ήδη η Κύπρος έχει δώσει δικαιώματα για διερευνητική άντληση πετρελαίου και φυσικού αερίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει σοβαρή ανησυχία για τη νέα ένταση στην ανατολική Μεσόγειο. Καλί την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου», αναφέρει το σχέδιο απόφασης που προετοιμάστηκε από τους 28 ηγέτες της ΕΕ, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP.
Στο σχέδιο προστίθεται ότι «υπό τις παρούσες συνθήκες προέχει όσο ποτέ άλλοτε η επίτευξη συνολικής συμφωνίας για το Κυπριακό που θα είναι προς όφελος όλων των Κυπρίων».

Η Άγκυρα έχει επανειλημμένα ξεκαθαρίσει ότι δεν θα αποδεχθεί η κυπριακή κυβέρνηση να αναπτύξει παράκτιες ενεργειακές πηγές ώσπου να επιλυθεί το πρόβλημα στη νήσο.

Σε απάντηση της τουρκικής τάσης οι Ελληνοκύπριοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα μπλοκάρουν τις τουρκικές ενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας με την ΕΕ, ενώ ανέστειλαν τις ενδοκοινοτικές συνομιλίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: Agence France-Presse / hurriyetdailynews
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης