Απόφαση κατά του Facebook από δικαστήριο της Πάφου

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 6 Μαΐου 2015, 12:11
Απόφαση κατά του Facebook από δικαστήριο της Πάφου
Το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου, με βάση πρόσφατη νομολογία χωρών, κυρίως του αγγλοσαξονικού δικαίου, αποφάσισε την έκδοση σειράς διαταγμάτων εναντίον του Facebook, διατάσσοντάς το να αφαιρέσει και να διαγράψει επίδικα δημοσιεύματα εναντίον γνωστού επιχειρηματία και να λάβει τέτοια μέτρα, ώστε να μην επιτρέψει την αναδημοσίευσή τους στην ψηφιακή του πλατφόρμα. Τα διατάγματα, σύμφωνα με τη διαδικασία, θα επιδοθούν στην έδρα του παγκόσμιου κολοσσού, στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», η υπόθεση την οποία εξέτασε το δικαστήριο, αφορούσε ανάρτηση στο Facebook διαφόρων, κατ' ισχυρισμό, δυσφημιστικών σχολίων εναντίον γνωστού επιχειρηματία στην Πάφο, ιδιοκτήτη μεταξύ άλλων, κέντρου διασκέδασης, ο οποίος υποστήριξε ενώπιον του δικαστηρίου ότι έπεσε θύμα δυσφήμησης.

Παρά τα παράπονα που έγιναν προς το Facebook, με σκοπό την απόσυρση των συγκεκριμένων σχολίων, η εταιρεία αρνήθηκε να λάβει οποιαδήποτε μέτρο προκειμένου να αφαιρεθούν τα σχόλια από την πλατφόρμα της.

Με δεδομένη την ταχύτητα και τον τρόπο με τον οποίο δημοσιεύματα στο Facebook διαδίδονται και αναπαράγονται, δηλαδή με «likes», «comments», «shares» κ.λπ, μέσα σε ελάχιστες μόνο μέρες τα συγκεκριμένα σχόλια αναγνώστηκαν και σχολιάστηκαν από αριθμό ατόμων που ξεπερνά τις 100.000.
Ο δικηγόρος του επιχειρηματία κατέδειξε στο δικαστήριο τους πολλούς και ασύμμετρους κινδύνους που ελλοχεύουν από την ανεξέλεγκτη χρήση και κατάχρηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε βάρος οποιουδήποτε προσώπου ανεξαιρέτως.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 6 Μαΐου 2015, 12:17