Σε αποκαλύψεις για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων προέβη ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε συνεντεύξεις του που δημοσιεύουν σήμερα οι εφημερίδες «Καθημερινή» και «Πολίτης».

Όπως ανέφερε, «δεν υπάρχει κόμμα στην Κύπρο που δεν έπαιρνε χρηματοδότηση από ιδιώτες, ούτε και επιχειρηματίας που να μην έδινε αναλογικά, σε όλα τα κόμματα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, τόνισε ότι για την αντιμετώπιση του προβλήματος έχει κατατεθεί σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή, που περιλαμβάνει αυστηρούς κανόνες για τους ελέγχους στα οικονομικά των κομμάτων, και κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να ψηφίσουν.

Απαντώντας στις επικρίσεις για τη χρηματοδότηση του ΔΗΣΥ με μισό εκατομμύριο ευρώ από την εταιρεία Focus το 2008, όταν ο ίδιος ήταν πρόεδρος του κόμματος, ο Νίκος Αναστασιάδης είπε πως η εταιρεία αυτή έκανε απλώς το έμβασμα αυτού του ποσού για τη μεταφορά φοιτητών από το εξωτερικό για τις προεδρικές εκλογές.

Όπως δήλωσε, το ποσό αυτό συγκεντρώθηκε από εισφορές εφοπλιστών και μόνο οι 50.000 ευρώ προήλθαν από τη Focus.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε πως, όταν διαπιστώθηκε ότι η Focus είχε εμβάσει μισό εκατομμύριο ευρώ στον ΔΗΣΥ, ο ίδιος ζήτησε με επιστολή του να μη γίνει η κατάθεση στα ταμεία του κόμματος: «Κρατήθηκαν μόνο 50.000 ευρώ και το υπόλοιπο ποσό δόθηκε σε πλοιοδιαχειρίστρια εταιρεία στην Κύπρο για να πληρωθεί το ταξιδιωτικό γραφείο».

«Αν γνωρίζαμε τότε για τη Focus και τη σχέση της με τον Ανδρέα Βγενόπουλο, δεν θα αποδεχόμαστε να γίνει, μέσω αυτής της εταιρείας, το έμβασμα» είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον, μετά την επιστροφή των 50.000 ευρώ από τον ΔΗΣΥ, θα εισηγηθεί επιστροφή και του υπόλοιπου ποσού, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε ότι κακώς το κόμμα αποφάσισε ότι τα χρήματα θα έπρεπε να επιστραφούν στους καταθέτες της Λαϊκής.

«Το 2008 δεν αποστερούσαμε χρήματα από κανέναν καταθέτη. Δεν ήταν χρήματα της Λαϊκής αλλά φίλων του κόμματος, για να μπορέσουν να ψηφίσουν Κύπριοι φοιτητές που βρίσκονταν στο εξωτερικό» ανέφερε.

Επιπλέον, σε συνέντευξη στην εφημερίδα «24 ώρες» ο πρόεδρος Αναστασιάδης διατυπώνει επικρίσεις εναντίον των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη στάση που τηρούν στο θέμα των εκποιήσεων.

Είπε ότι είναι δικαίωμα των κομμάτων να επιφέρουν αλλαγές στη νομοθεσία, οι οποίες κατά την άποψή τους παρέχουν ένα δίκτυ ασφαλείας για τις ευάλωτες ομάδες.

«Έχω όμως την εντύπωση ότι στο τέλος, όπως προδιαγράφονται οι προθέσεις, εκείνους που διασώζουμε είναι τους μεγάλους δανειολήπτες, τους οποίους αποτρέπουμε να υποχρεωθούν να προσέλθουν στις τράπεζες, για να αναδιαρθρώσουν τα δάνειά τους» επεσήμανε ο κ. Αναστασιάδης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης