Δεν ανατρέπεται το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου - Έρευνες από TOTAL

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 9 Μαΐου 2019, 10:43
Δεν ανατρέπεται το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου - Έρευνες από TOTAL

Οι τουρκικές προκλήσεις δεν φαίνεται να επηρεάζουν αρνητικά το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό είναι το μήνυμα που έλαβε από τη Γαλλία ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος», oι Γάλλοι προγραμματίζουν τη συνέχεια της έρευνας σε τέσσερα οικόπεδα τη διετία 2019 και 2020, ενώ παράλληλα θα προχωρήσουν με πέντε γεωτρήσεις. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες του «Φιλελεύθερου», τις επόμενες ημέρες αναμένονται ανακοινώσεις από τη γαλλική εταιρεία ΤΟΤΑL για την έναρξη ερευνών στα τεμάχια 2, 3 και 9. Κινήσεις αναμένονται και στο τεμάχιο 7.

Τα μηνύματα αυτά θεωρούνται για τη Λευκωσία άκρως σημαντικά, καθώς -όπως αναφέρει η κυπριακή εφημερίδα- αποτελούν είδος απάντησης στις τουρκικές προκλήσεις των τελευταίων ημερών. 

Κατά τη διάρκεια των επαφών του στο Παρίσι ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου συναντήθηκε με τον υποδιευθυντή Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής της γαλλικής πολυεθνικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου TOTAL, Ελίας Κασσίς. Οι δύο άνδρες συζήτησαν τους μελλοντικούς σχεδιασμούς της εταιρείας στην κυπριακή ΑΟΖ, τόσο σε σχέση με στόχους γεωτρήσεων όσο και για τα νέα τεμάχια στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Γαλλίας και Κύπρου, στο Παρίσι, τέθηκαν επί τάπητος τα ενεργειακά και οι παράνομες κινήσεις της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Οι Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησαν συγκεκριμένους τρόπους «συλλογικής αντίδρασης στο πλαίσιο της Ε.Ε., στο πνεύμα και των σχετικών προνοιών της Συνθήκης της Λισαβόνας, των σχετικών αναφορών στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου 2018 αναφορικά με τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και της κοινής θέσης της Ε.Ε. μέσα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Σύνδεσης Τουρκίας – Ε.Ε.».

Παράλληλα, οι δύο υπουργοί συζήτησαν τρόπους για την περαιτέρω ενίσχυση των εξαίρετων διμερών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας, τόσο εντός του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και σε περιφερειακό επίπεδο στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, με έμφαση στην ενδυνάμωση της συνεργασίας στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας. Τέλος, αντάλλαξαν απόψεις για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.

Ενοχλημένη η Άγκυρα 

Οι τοποθετήσεις της Γαλλίας υπέρ της Κύπρου ενοχλούν την ΤουρκίαΟι τοποθετήσεις της Γαλλίας υπέρ της Κύπρου ενοχλούν την Τουρκία. Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών απάντησε στις ανακοινώσεις που είχαν γίνει από τη Γαλλία όσον αφορά στις ενέργειες της Άγκυρας εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστήριξε πως από το 2004 έχει καταστήσει σαφή τη θέση του και υποδεικνύει στη Γαλλία πως αυτά που λέει ισχύουν και σε ό,τι αφορά την ίδια. 

Η προσοχή στη Ρουμανία 

Ο πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης βρίσκεται στο Σίμπιου της Ρουμανίας για τις εργασίες του Άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης προανήγγειλε, πριν αναχωρήσει από την Κύπρο, ότι στόχος του είναι να αναπτύξει στους 27 ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε. την παραβίαση του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία. 

Παρέπεμψε στη σημερινή ημέρα για τα νεότερα. Αυτό που επιδιώκει, σε πρώτη φάση, είναι μια ισχυρή δήλωση από πλευράς Ε.Ε. σ’ ό,τι αφορά στις τουρκικές ενέργειες. Δήλωση η οποία θα είναι το πρώτο βήμα για λήψη πιο σκληρών αποφάσεων κατά της Τουρκίας.

Την Τρίτη το βράδυ μιλώντας σε εκδήλωση του ΑΗΕΡΑ ο Νίκος Αναστασιάδης διεμήνυσε πως «είναι η ώρα που πρέπει να αναληφθούν οι ευθύνες και των Ηνωμένων Εθνών και των μεγάλων κρατών και της Ε.Ε.», επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να μένουν στις διακηρύξεις αλλά να είναι όλο και πιο ουσιαστικοί στις ενέργειές τους. Αναφορές που ευθέως ερμηνεύονται ως πρόσκληση για λήψη τιμωρητικών μέτρων κατά της Άγκυρας.

Ζήτησε ακόμα την άσκηση πιέσεων στην Τουρκία «ώστε να συνειδητοποιήσει ότι επιτέλους το διεθνές δίκαιο δεν είναι αυτό που είναι γραμμένο στο Κοράνι του κ. Ερντογάν». 

Δεν θέλει τον αγωγό η Ιταλία

Ο σχεδιασμός για τον αγωγό EastMed που στόχο έχει τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη θα πρέπει να επανεξεταστεί μετά και τις τελευταίες τοποθετήσεις της Ιταλίας.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, αναφερόμενος στην κατασκευή του αγωγού «Ποσειδών», ο οποίος αποτελεί το τελευταίο τμήμα του EastMed, δήλωσε πως η χώρα του δεν είναι έτοιμη να επιτρέψει την τοποθέτησή του στο έδαφός της, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμόςΟ πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, αναφερόμενος στην κατασκευή του αγωγού «Ποσειδών», ο οποίος αποτελεί το τελευταίο τμήμα του EastMed, δήλωσε πως η χώρα του δεν είναι έτοιμη να επιτρέψει την τοποθέτησή του στο έδαφός της, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός. Σύμφωνα με τον Κόντε, ο αγωγός «Ποσειδών» μπορεί να συνδεθεί με τον αγωγό ΤΑΡ (Trans Adriatic Pipeline), ο οποίος κινείται από τα Βαλκάνια προς την Ευρώπη για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν.

Ο Κόντε ξεκαθάρισε πως η κυβέρνησή του δεν ενδιαφέρεται για την κατασκευή του τελευταίου τμήματος του «Ποσειδών». 

Η Λευκωσία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, δεν ανησυχεί έπειτα από αυτήν την εξέλιξη. Η κυβέρνηση Κόντε είχε από την αρχή ξεκαθαρίσει ότι δεν την ενδιαφέρει η συμμετοχή στον αγωγό EastMed. Γι’ αυτό και το σενάριο να αναζητηθεί εναλλακτική οδός είχε ήδη αρχίσει να κυκλοφορεί. Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί πως η όποια αλλαγή στην πορεία του αγωγού σημαίνει και αύξηση του κόστους, όπως είχε αρχικά εκτιμηθεί. 

Πηγή: philenews.com

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 9 Μαΐου 2019, 13:46