Την πρόθεσή τους, να συνεχίσουν τις απευθείας συνομιλίες για τη λύση του Κυπριακού, ανεξαρτήτως της έκβασης των «προεδρικών εκλογών», που θα διεξαχθούν στα Κατεχόμενα στις 18 Απριλίου, γνωστοποίησαν οι κύριοι Χριστόφιας και Ταλάτ, μετά από την κοινή συνάντησή τους με τον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν.

Ο κ. Χριστόφιας δήλωσε σχετικά: «Είμαι έτοιμος να συνεχίσω με τον κ.Ταλάτ, με την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξει εμπόδιο για λύση. Σύντομα θα ανακοινωθεί η επόμενη συνάντησή μας», ενώ, από την πλευρά του, ο Ταλάτ είπε: «Δεν θεωρώ ότι οι διαπραγματεύσεις είναι λιγότερο σημαντικές από τις εκλογές. Θα πρέπει να τις συνεχίσουμε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μπαν Κι Μουν δεν δέχθηκε ερωτήσεις, αλλά ανέγνωσε κοινή δήλωση των δύο ηγετών, με την οποία οι κ.κ. Χριστόφιας και Ταλάτ εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους στο ΓΓ για την επίσκεψή του στην Κύπρο και επισημαίνουν ότι η επίσκεψη αυτή υποδηλώνει το συνεχές ενδιαφέρον του ΟΗΕ και της διεθνούς κοινότητας για ολοκληρωμένη επίλυση του Κυπριακού.

Στην κοινή δήλωση αναφέρεται επίσης ότι οι δύο ηγέτες:

1ον: Έχουν συμφωνήσει να συζητήσουν ενδελεχώς όλες τις πτυχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

2ον: Έχουν εργαστεί στη βάση μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης και τίποτε δεν είναι συμφωνημένο, εάν δεν συμφωνηθεί το όλον.

3ον: Κατέγραψαν συγκλίσεις σε αριθμό κεφαλαίων και πέτυχαν σημαντική πρόοδο στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης και της κατανομής των εξουσιών.

4ον: Επίσης, οι δύο ηγέτες εκφράζουν την πεποίθηση ότι με καλή θέληση και αποφασιστικότητα μπορούν να επιτύχουν μία λύση όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Η λύση, προστίθεται στο κείμενο, «θα λάβει υπόψη τα νόμιμα δικαιώματα και τις ανησυχίες και των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, θα είναι προς το συμφέρον όλων και θα φέρει την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στην κοινή μας πατρίδα, την Κύπρο».

Πέρα από την ανάγνωση της κοινής δήλωσης των δύο ηγετών, ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών επανέλαβε ότι ήρθε στην Κύπρο, για να δείξει την προσωπική του υποστήριξη στις διαπραγματεύσεις, που, όπως τόνισε εκ νέου, ανήκουν στους Κυπρίους.

Ο Μπαν Κι Μουν δήλωσε σχετικά: «Είναι σημαντικό να δώσουμε περαιτέρω ώθηση στη διαδικασία. Χρειάζεται όραμα και ευελιξία κι οι δύο ηγέτες με διαβεβαίωσαν για τη δέσμευσή τους να εργασθούν, για συνολική λύση. Ήρθε η ώρα για μια κυπριακή λύση από το λαό και για τον λαό της Κύπρου. Το μέλλον της Κύπρου είναι στα δικά σας χέρια».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης