Επεισόδια έγιναν το πρωί της Τετάρτης έξω από το Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας, με κτηνοτρόφους να ανάβουν φωτιά δίπλα στην πύλη και να χύνουν τόνους γάλακτος στο οδόστρωμα, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μη εφαρμογή της νομοθεσίας ΠΟΠ για το χαλούμι, που δεν τους επιτρέπει να αυξήσουν και τις τιμές του γάλακτος το οποίο πωλούν στους τυροκόμους. Με την αύξηση των τιμών των σιτηρών οι κτηνοτρόφοι ανέφεραν ότι είναι σε απόγνωση και σύντομα ενδέχεται να μην μπορούν να ταΐσουν τα ζώα τους.

Οι αιγοπροβατοτρόφοι πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας προς το Προεδρικό Μέγαρο, η οποία  ξεκίνησε στις 11:00 το πρωί. Στο Προεδρικό Μέγαρο έφτασαν και δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για να σβήσουν την φωτιά που άναψε έξω από την πύλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Συντονιστική Επιτροπή των αιγοπροβατοτρόφων σε συνεδρίαση των εκπροσώπων όλων των Ομάδων Αιγοπροβατοτρόφων την περασμένη Πέμπτη, 5 Μαΐου στη Χοιροκοιτία, αποφάσισε ομόφωνα όπως πραγματοποιηθεί δυναμική εκδήλωση διαμαρτυρίας.

Σύμφωνα με τον Σωτήρη Καδή, πρόεδρο της Ομάδας Παραγωγών Αιγοπροβατοτρόφων, λόγω της κρίσης που βιώνει το επάγγελμα -κυρίως μετά την κρίση στις τιμές διεθνώς- αλλά και η μη εφαρμογή της νομοθεσίας ΠΟΠ για το χαλούμι, έφεραν τους επαγγελματίες στα όρια τους. Σχετικά ερωτηθείς είπε ότι δεν γνωρίζει αν θα υπάρχει επάρκεια στο αιγοπρόβειο γάλα για να καλύψει τις ανάγκες στο χαλούμι, την επόμενη χρονιά, διότι πολλά ζώα σφάζονται. Εξήγησε πως δεν πληρούνται επίσης οι προϋποθέσεις, γεγονός που είπε είναι ευθύνη του υπ. Εμπορίου να εφαρμόσει τον νόμο.

«Μας λένε ασκούν ελέγχους, αλλά σε δικούς μας ελέγχους φαίνεται ότι δεν έγιναν αναλύσεις για να δουν τι συμβαίνει με το χαλούμι, τότε μιλάμε για κοροϊδία», είπε ο κ. Καδής, αποκαλύπτοντας ότι «το υπ. Γεωργίας έκανε έρευνα και είδε πως 7 εκατομμύρια κιλά χαλούμι δεν δικαιολογούνταν από τις υπάρχουσες ποσότητες γάλακτος, δηλαδή δεν έχουμε αυτές τις ποσότητες σε αγελαδινό ή σε πρόβειο γάλα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: politis.com.cy 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης