Η τουρκική πλευρά δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θέλει στο Κυπριακό δήλωσε ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι η τουρκική πλευρά αποδέχεται «φραστικά» τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, ενώ οι προτάσεις της στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων «φλερτάρουν με τη συνομοσπονδία, ή με τα δύο χωριστά κράτη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ εκτίμησε ότι η Τουρκία για τους δικούς της λόγους, που έχουν να κάνουν με την εσωτερική κατάσταση στη χώρα, τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές αλλά και τις θέσεις της ηγεσίας της, φαίνεται να μην θέτει ψηλά στις προτεραιότητες της το Κυπριακό.

«Το ΑΚΕΛ», είπε, «στηρίζει τη θέση του προέδρου Χριστόφια , που ζητά να του δοθεί η ευκαιρία απευθείας επικοινωνίας με την ηγεσία της Τουρκίας». «Δεν πρόκειται», σημείωσε, «για κίνηση υποκατάστασης των διακοινοτικών συνομιλιών ούτε για κίνηση παραγνώρισης της τουρκοκυπριακής κοινότητας».

«Αντιθέτως, δεδομένου του καθοριστικού ρόλου που διαδραματίζει η Τουρκία στο Κυπριακό ενδεχόμενη απευθείας επαφή Λευκωσίας – Άγκυρας έχει να προσφέρει στις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος. Ως ΑΚΕΛ εκφράζουμε και τη δική μας ετοιμότητα να συνομιλήσουμε με τους ιθύνοντες στην Άγκυρα», πρόσθεσε ο κ. Κυπριανού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ερώτηση, τι θα γίνει σε περίπτωση που ο Τούρκος πρωθυπουργός δεχθεί να συναντήσει τον Κύπριο πρόεδρο με την ιδιότητα όμως του ηγέτη της Ελληνοκυπριακής κοινότητας, ο κ. Κυπριανού απάντησε ότι «ο πρόεδρος Χριστόφιας δεν θα συναινέσει σε διαδικασία, που θα υποβαθμίζει την Κυπριακή Δημοκρατία».

Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ είπε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να πετύχουμε τη λύση του Κυπριακού είναι να διαφοροποιηθεί η τουρκική πολιτική και να ευθυγραμμιστεί επιτέλους με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

«Η εκτίμηση μας για τη μέχρι σήμερα συμπεριφορά του κ. Eroglu στις διαπραγματεύσεις είναι ότι, δυστυχώς, υπαναχωρεί και από θέσεις που είχε καταθέσει ο προκάτοχος του», ανέφερε.

Παρόλα αυτά, ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση από τον διάλογο και «τυχόν διακοπή του διαλόγου θα οδηγήσει σε παγίωση των τετελεσμένων με ανυπολόγιστες αρνητικές συνέπειες σε βάρος της Κύπρου και του λαού μας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης