Δηλώσεις Ερντογάν για το Κυπριακό

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 2 Μαρτίου 2010, 11:19
Δηλώσεις Ερντογάν για το Κυπριακό
Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε με έμφαση σε δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια ημερίδας στην Κωνσταντινούπολη, ότι βασικός στόχος της Τουρκίας είναι η επίτευξη μιας συνολικής επίλυσης του Κυπριακού ζητήματος βάσει της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως αυτή έχει καθοριστεί από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Ερντογάν διαβεβαίωσε ότι είναι απόλυτα ειλικρινής στις προθέσεις του, ότι δεν έχει «κρυφή ατζέντα» κι ότι θα σεβαστεί τη λύση που θα εξευρεθεί μέσα από την ελεύθερη βούληση των δύο πλευρών.

Επιπλέον, ο Τούρκος Πρωθυπουργός ανέφερε την πιθανότητα απόσυρσης των τουρκικών στρατευμάτων, μόνον εφόσον «οι δύο πλευρές συμφωνούσαν». Ανέφερε δε, ότι ο ρόλος των εγγυητριών δυνάμεων είναι ιδιαίτερα σημαντικός, ενώ υποστήριξε την σύγκληση τετραμερούς ή πενταμερούς διάσκεψης.

Ο κ. Ερντογάν κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά για το γεγονός ότι, σύμφωνα με τον ίδιο, προσπαθεί να επιβραδύνει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, και πρότεινε ότι θα ήταν καλύτερο να σταματήσει πλέον να εμποδίζει τη διεξαγωγή των συνομιλιών, προκειμένου να επιλυθεί άμεσα το χρόνιο πρόβλημα. 

Το ενδεχόμενο της εκλογής Ντερβίς Έρογλου στις «προεδρικές εκλογές» στα κατεχόμενα, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, δεν πρόκειται να επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις.

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικλός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, εξέφρασε στο ΡΙΚ τη δυσπιστία του για την «καλή πρόθεση» του Ερντογάν και της χώρας του, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν είδαμε τίποτε που να δείχνει ότι καταβάλλει προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση και την εξεύρεση λύσης στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας».

Τέλος, ο κ. Στεφάνου είπε ότι η «ειλικρίνεια κρίνεται στην πράξη και όχι στις δηλώσεις» και τόνισε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα συνεχίσει τις προσπάθειές της, προκειμένου να πείσει τους διεθνείς παράγοντες να ασκήσουν επιρροή στην Τουρκία για να αλλάξει την παροντική στάση της.Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 2 Μαρτίου 2010, 11:56