Δυσοίωνες οι προβλέψεις για την Κύπρο και για το 2014

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2013, 22:59
Δυσοίωνες οι προβλέψεις για την Κύπρο και για το 2014
Το 2014, όπως και το 2013, η Κύπρος θα αντιμετωπίσει ιδιαίτερες προκλήσεις, με αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης και αύξηση της ανεργίας, δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης το βράδυ της Δευτέρας μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ).

Ο ίδιος επεσήμανε ότι «η ανεργία συνθέτει την πιο δραματική πτυχή της οικονομικής κρίσης και είναι γι' αυτό το λόγο που η κυβέρνηση ανέπτυξε μια σειρά προγραμμάτων απασχόλησης, ιδιαίτερα των νέων, οι οποίοι επλήγησαν κατά κύριο λόγο. Η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, η οποία συνδέεται άμεσα με τις αποφάσεις του Eurogroup, αλλά και τα υψηλά επιτόκια, αποτελούν τροχοπέδη στη μεγάλη προσπάθεια για επανεκκίνηση της οικονομίας».

Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ακόμη ότι παράλληλα με τις προσπάθειες μείωσης των επιτοκίων που καταβάλλονται σε συνεργασία με τις τράπεζες, σημαντική είναι και η προσπάθεια της κυβέρνησης μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για την ανάπτυξη νέων χρηματοδοτικών προϊόντων με επικέντρωση στη χρηματοδότηση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

Επίσης εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις πρόσφατες εξαγγελίες του προέδρου της ΕΤΕπ, Βέρνερ Χόγερ, για δυο προγράμματα χορηγήσεων.

Όπως είπε, «το πρώτο πρόγραμμα αφορά στην έγκριση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα ποσού 150 εκ. ευρώ για την ενίσχυση της χρηματοδότησης του εξωτερικού εμπορίου στην Κύπρο. Το δεύτερο πρόγραμμα αφορά στην έγκριση δανείου προς την Κυπριακή Δημοκρατία ύψους 100 εκ. ευρώ για την εγκαθίδρυση Ταμείου Επιχειρηματικότητας, το οποίο θα χρηματοδοτεί Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις μέσω των κυπριακών τραπεζών, οι οποίες θα συμμετάσχουν με ανάλογη χρηματοδότηση 100 εκατομμυρίων».

Ο Ν. Αναστασιάδης χαρακτήρισε σημαντικό «το γεγονός ότι στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αυξήθηκε η συγχρηματοδότηση έργων από 60% σε 95%, με επανεξέταση το 2016 και με ενδεχόμενη επέκταση ακόμα για περισσότερα χρόνια».

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2013, 23:02