ΕΔΕΚ: «Ο Αναστασιάδης δεν θα πρέπει να αποδεχτεί δείπνο με τον Ακιντζί όσο συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις»

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 11 Μαρτίου 2018, 20:20
ΕΔΕΚ: «Ο Αναστασιάδης δεν θα πρέπει να αποδεχτεί δείπνο με τον Ακιντζί όσο συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις»
Το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ εκτιμά πως, δεδομένου ότι συνεχίζονται οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και την ίδια στιγμή οι προκλητικές δηλώσεις από τους εκπροσώπους του κατοχικού καθεστώτος, ο πρόεδρος Αναστασιάδης «δεν θα πρέπει να κάνει αποδεκτή την πρόσκληση» για δείπνο με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα η ΕΔΕΚ σε ανακοίνωση της αναφέρει ότι η αποδοχή μιας τέτοιας κοινωνικού χαρακτήρα συνάντησης «στην ουσία εγκυμονεί κίνδυνους». Αφενός μεν, αναφέρει, «δεν ασκείται πίεση για τον τερματισμό αυτών των προκλητικών ενεργειών, ενώ είναι η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς που έχουν την ευθύνη για τη μη έναρξη οποιασδήποτε προσπάθειας διαλόγου». Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με την ΕΔΕΚ, «υπάρχει ο κίνδυνος της πακετοποίησης της αξιοποίησης ή της συνέχισης των ερευνητικών προγραμμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας για το φυσικό αέριο με την επίλυση του Κυπριακού». Αυτά τα δύο ζητήματα, σύμφωνα με την ΕΔΕΚ, «δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να διασυνδεθούν, γιατί ακριβώς αυτή είναι η υλοποίηση μιας πρόσθετης εκβιαστικής τακτικής της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος».

Η ΕΔΕΚ καλεί τον πρόεδρο Αναστασιάδη να παραμείνει σταθερά προσανατολισμένος στη συνέχιση των ενεργειακών προγραμμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όσον αφορά το Κυπριακό η ΕΔΕΚ υποστηρίζει ότι η όποια συνέχιση της διαδικασίας πρέπει να εστιάζεται στην σύγκληση διεθνούς διάσκεψης με την παρουσία και των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των εγγυητριών χωρών και της Κυπριακής Δημοκρατίας, για να συζητηθεί η διεθνής πτυχή του προβλήματος και ο τερματισμός των τουρκικών προκλήσεων σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 11 Μαρτίου 2018, 20:20