Σε 6 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται το ποσό που έδωσαν μέσα σε μια εβδομάδα οι Κύπριοι για να αγοράσουν αρνιά και κατσίκια για το πασχαλινό τραπέζι.

Ταυτόχρονα, έχουν σφαχτεί μεγάλες ποσότητες κρέατος από κοτόπουλα, χοίρους και βοοειδή για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες της αγοράς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην αγορά διατέθηκαν 50.000 αμνοερίφια, 191.000 κοτόπουλα, 14.000 χοίροι και 350 βοοειδή.
Συγκριτικά με τα περασμένα Χριστούγεννα, οι τιμές είναι ελαφρώς μειωμένες.

Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της τιμής του κρέατος από αμνοερίφια διαδραματίζει η χώρα προέλευσής του. Πιο ακριβό είναι το κυπριακό αρνάκι, το οποίο κινήθηκε αυτή την περίοδο μεταξύ 11 και 12 ευρώ.

Φυσικά, σε τοπικά κρεοπωλεία υπήρξαν και πιο υψηλές τιμές, ενώ χαμηλότερες τιμές – ακόμη και κάτω από 10 ευρώ – καταγράφηκαν σε μεγάλες αλυσίδες υπεραγορών.
Από το σύνολο 50.000 αμνοεριφίων μόνο τα 7.000 ήρθαν από το εξωτερικό και από αυτά 3.000 ήρθαν ζωντανά και σφάχτηκαν σε κάποιο σφαγείο της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΑΡΙΘΜΟΙ

ΑΜΝΟΕΡΙΦΙΑ
50.000 σφαγιάστηκαν, για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες της αγοράς για την περίοδο του Πάσχα. Συντριπτική πλειοψηφία των αμνοεριφίων είναι κυπριακά, αφού από το εξωτερικό εισήχθησαν λιγότερα από 9.000 αμνοερίφια.

ΣΥΝΟΛΟ
255.350 ζώα σφάχτηκαν σε όλα τα σφαγεία της Κύπρου, για να διοχετευτούν στην εγχώρια αγορά την περίοδο του Πάσχα, με τα περισσότερα εξ αυτών να είναι κοτόπουλα.

ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΑ
650 είναι ανά το παγκύπριο τα κρεοπωλεία που πρόσφεραν το κυπριακό αρνάκι μεταξύ 12 και 13 ευρώ το κιλό, ενώ μέλη του Παγκύπριου Συνδέσμου Κρεοπωλών διατηρούν κρεοπωλεία εντός μεγάλων αλυσίδων υπεραγορών.

ΥΠΕΡΑΓΟΡΕΣ
300 είναι τα μέλη του Συνδέσμου Υπεραγορών που έδωσαν τη μάχη για επικράτηση στην αγορά. Σημειώνεται πως πολλές υπεραγορές εξασφάλισαν το μεγαλύτερο ποσοστό αμνοεριφίων από το εξωτερικών μέσω χονδρεμπόρων κρέατος.

Πηγή: Καθημερινή Κύπρου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης