Εν μέσω των καταγγελιών για το δικαστικό σύστημα της Κύπρου, που αγγίζουν τον πρόεδρο και τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο γενικός εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, καταχώρησε έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά της απόφασης του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας να απαλλάξει τους Ανδρέα Ηλιάδη και Γιάννη Κυπρή , τέως ανώτατα στελέχη, της Τράπεζας Κύπρου, από όλες τις κατηγορίες για επαναταξινόμηση των ομολόγων της τράπεζας.

Το Κακουργιοδικείο είχε κάνει αποδεκτή την προδικαστική ένσταση που ήγειραν οι συνήγοροι υπεράσπισης των δύο κατηγορουμένων για κατάχρηση της δικαστικής διαδικασίας, προβάλλοντας τη θέση ότι «τα ελληνικά ομόλογα αποτελούν το κοινό θεμέλιο αυτής της υπόθεσης με τις άλλες δύο ποινικές υποθέσεις της Τράπεζας Κύπρου». Ανακοινώνοντας την απόφαση του, ημερομηνίας 14/12/2018, το τριμελές Κακουργιοδικείο αποτελούμενο από τους Λευτέρη Καλογήρου, Στ. Σταύρου και Ε. Γεωργίου-Αντωνίου, έκρινε ότι οι τρεις υποθέσεις «έχουν την ίδια ή ουσιαστικά την ίδια βάση γεγονότων, η οποία δεν είναι άλλη από τα ελληνικά ομόλογα».

Η υπόθεση ήταν ορισμένη για σήμερα για συνέχιση της διαδικασίας για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους, που είναι οι Χρίστης Χατζημιτσής, Νικόλας Καρυδάς, Χριστόδουλος Πατσαλίδης, Ελίζα Λειβαδιώτου και Δέσποινα Κυριακίδου. Όλοι οι κατηγορούμενοι απάντησαν την 01/06/2017 μη παραδοχή στις κατηγορίες, που αντιμετωπίζουν. Οι πέντε πλέον κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν δεκαέξι κατηγορίες, τέσσερις για πλαστογραφία και αντίστοιχες για κυκλοφορία πλαστού εγγράφου, τρεις για χειραγώγηση της αγοράς, τρεις για ψευδείς λογαριασμούς και δύο για συνωμοσία προς καταδολίευση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά την έναρξη της σημερινής διαδικασίας, ο εκπρόσωπος της κατηγορούσας αρχής, Νίκος Κέκκος, ενημέρωσε το Δικαστήριο για την έφεση κατά της απόφασης του Κακουργιοδικείου, η οποία καταχωρήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 2018.

Ο κ. Κέκκος είπε, επίσης, ότι απέστειλαν επιστολή προς το Ανώτατο Δικαστήριο με αίτημα για σύντομη εκδίκαση της έφεσης, προκειμένου, σε περίπτωση που επιτύχει, να συνεχιστεί η εκδίκαση της υπόθεσης ενώπιον του Κακουργιοδικείου για όλους τους κατηγορούμενους. Ως εκ τούτου, ανέφερε, η κατηγορούσα αρχή ζητά αναβολή της υπόθεσης για χρονικό διάστημα, που το Δικαστήριο θα κρίνει ως εύλογο μέχρι να ξεκαθαριστεί το θέμα της έφεσης στο Ανώτατο Δικαστήριο. Επίσης, ανέφερε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί κάποια ημερομηνία από το Πρωτοκολλητείο του Ανωτάτου Δικαστηρίου «και ελπίζουμε αυτό να γίνει σύντομα».

Ο δικηγόρος Πόλυς Πολυβίου, του οποίου το δικηγορικό γραφείο, όπως αποκαλύφθηκε, διευθέτησε εξωδίκως με την Τράπεζα Κύπρου, υπόθεση αξιογράφων συγγενών του προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Μύρωνα Νικολάτου, είπε ότι θα πρέπει να μελετήσει την έφεση και πρόσθεσε ότι ελπίζει «ο γενικός εισαγγελέας να δει αυτό το θέμα με υπευθυνότητα».Αφού άκουσε όλες τις πλευρές, το δικαστήριο συμφώνησε με τη θέση για σύντομη αναβολή της υπόθεσης και την όρισε για τις 11, 14 και 15 Φεβρουαρίου.

Εξάλλου, ο δικηγόρος Νίκος Κληρίδης, αδελφός του γενικού εισαγγελέα, ο οποίος πρώτος έκανε τις καταγγελίες για φαινόμενα «περίεργων σχέσεων» δικαστών και μεγάλου δικηγορικού γραφείου, δήλωσε πως «τα όσα συμβαίνουν στη Δικαιοσύνη έπρεπε κάποτε να βγουν στην επιφάνεια. Όλοι ήξεραν τι συμβαίνει, όχι όμως τεκμηριωμένα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Active» ο Νίκος Κληρίδης δήλωσε σε ό,τι αφορά στον πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Μύρωνα Νικολάτο, ότι «εάν ο ίδιος ήταν στη θέση του, θα υπέβαλε την παραίτησή του».

Ο Νίκος Κληρίδης σημείωσε ότι το έναυσμα για τις καταγγελίες του ήταν η αθωωτική απόφαση στην υπόθεση των δύο τέως ηγετικών στελεχών, Ηλιάδη και Κυπρή, της Τράπεζας Κύπρου. «Όταν μελετάς μια απόφαση δικαστηρίου, η οποία είναι επιεικώς απαράδεκτη, τότε γεννώνται ερωτήματα. Δεν νοείται δικαστήριο λογικό, να εκδώσει τέτοια απόφαση», υποστήριξε.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, ανέφερε ότι όσα καταγγέλλονται για τις σχέσεις δικαστικής εξουσίας, δικηγορικών γραφείων και τραπεζών, «αναδεικνύουν το πρόβλημα διαφθοράς και διαπλοκής που υπάρχει στον τόπο».

Ο κύριος Στεφάνου είπε ότι τα ερωτήματα είναι έντονα, έχοντας υπόψη, όπως υποστήριξε, ότι «οι πολιτικές της κυβέρνησης ενισχύουν την αυθαιρεσία των τραπεζών και άλλων κατεστημένων».

Αύριο, το ΔΗΚΟ θα καταθέσει στην Βουλή, πρόταση για τροποποίηση του περί Δικαστηρίων Νόμου με στόχο την διασφάλιση της αμεροληψίας στην απονομή δικαιοσύνης.

Σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι με την πρόταση θα απαγορεύεται σε δικαστή οποιουδήποτε δικαστηρίου να εκδικάζει ή να μετέχει στην εκδίκαση υποθέσεων, εάν έχει ιδιάζουσα σχέση ή συγγενικό δεσμό εξ αίματος ή εξ αγχιστείας μέχρι και του τέταρτου βαθμού, με οποιονδήποτε από τους διαδίκους ή τους δικηγόρους τους.

Επίσης, εάν βρίσκεται σε οξεία έχθρα με τα άτομα αυτά, ή έχει οποιοδήποτε συμφέρον στην έκβαση της υπόθεσης.Η απαγόρευση θα ισχύει και στην περίπτωση της ίδιας σχέσης ή συγγενικού δεσμού με διάδικο ή δικηγόρο, ο οποίος συμμετέχει ή εργοδοτείται ή απασχολείται σε εταιρεία δικηγόρων.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης