Το ζωηρό ενδιαφέρον του Βερολίνου να διαδραματίσει ρόλο προς την κατεύθυνση του τερματισμού της διαίρεσης της Κύπρου αποδεικνύει η επίσκεψη, την ερχόμενη Τρίτη, της Καγκελαρίου, Angela Merkel, στη Λευκωσία, όπως τονίζει ο Γερμανός πρέσβης, Gottfried Zeitz.

Ταυτόχρονα, επισημαίνει ότι πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη αρχηγού της γερμανικής κυβέρνησης στην Κυπριακή Δημοκρατία, γεγονός που, όπως είπε, υπογραμμίζει τη σημασία, την οποία έχει η Κύπρος για τη Γερμανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε συνέντευξη στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) ο Γερμανός πρέσβης σημειώνει ότι η αρχή της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης ισχύει και για την Κύπρο και η επίσκεψη της κας Merkel αποδεικνύει τη βασική αρχή ότι για τη Γερμανία δεν υπάρχουν μικροί ή μεγάλοι εταίροι ανάμεσα στους «27».

Σε ερώτηση για τη στάση του Βερολίνου στο Κυπριακό, ο Γερμανός πρέσβης υπογράμμισε ότι «η Γερμανία, μια χώρα που έχει άριστες σχέσεις με την Κύπρο, δεν μένει ανεπηρέαστη από την κατάσταση που επικρατεί σε μια χώρα – εταίρο στην Ε.Ε.» και πρόσθεσε ότι «η Γερμανία, ως μια χώρα που γνωρίζει τη διαίρεση, κατανοεί το δράμα του κυπριακού λαού».

Ο κ. Zeitz αναφέρει ότι η Κύπρος επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το πώς η Γερμανία επίλυσε το θέμα του περιουσιακού, επισημαίνοντας την ίδια ώρα ότι «η εμπειρία της Γερμανίας στον τομέα αυτό, φυσικά δεν μπορεί να αποτελέσει συνταγή για επίλυση του προβλήματος στην Κύπρο, αλλά μπορεί να δώσει κάποιες ιδέες, που θα μπορούσαν να τύχουν αναπροσαρμογών ανάλογα με την κατάσταση στην Κύπρο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμενος έμμεσα και στις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Άγκυρας, ο Γερμανός πρέσβης είπε ότι «όσες χώρες επιθυμούν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δεσμεύονται και να εφαρμόζουν χωρίς περιορισμούς το κοινοτικό κεκτημένο».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης