Έιντε: Υπάρχει ευκαιρία για λύση του Κυπριακού που δεν πρέπει να χαθεί

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2017, 15:33
Έιντε: Υπάρχει ευκαιρία για λύση του Κυπριακού που δεν πρέπει να χαθεί
Τη θέση ότι υπάρχει μία ευκαιρία για επίτευξη λύσης στην Κύπρο, η οποία, τόνισε, δεν πρέπει να χαθεί, μετέφερε στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Έσπεν Έιντε, ο οποίος ενημέρωσε το Συμβούλιο για τις τελευταίες εξελίξεις.

Ο κ. Έιντε προειδοποίησε ότι «ενδεχόμενη αποτυχία θα είναι πολύ αρνητική για την Κύπρο, τους Κυπρίους και την ευρύτερη περιοχή». Όπως ανέφερε, η διεθνής διάσκεψη για την Κύπρο σηματοδοτεί «μια κεντρική αλλαγή στη διαδικασία».

Αναφερόμενος στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, υποστήριξε ότι οι εγγυήτριες δυνάμεις και η Ευρωπαϊκή Ένωση, που είναι ενδιαφερόμενο μέρος και παρατηρητής, προσέρχονται με ισχυρή δέσμευση για να βρουν λύσεις και δεν θέλουν να δημιουργήσουν περαιτέρω προβλήματα.

Σε ερώτημα για την εμπλοκή του γ.γ. του ΟΗΕ, ο κ. Έιντε απάντησε ότι και ο Αντόνιο Γκουτέρες, όπως και ο προκάτοχός του Μπαν Κι-Μουν «επιδεικνύει μεγάλο ενδιαφέρον στο Κυπριακό και το εξέφρασε σθεναρά, όταν μίλησε στην εναρκτήρια συνεδρίαση της διάσκεψης, παρακολουθεί δε στενά τη διαδικασία. Πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε στενή επαφή με τον γ.γ., ότι του έχει μιλήσει αρκετές φορές και θα συναντηθεί μαζί του ξανά σήμερα.

Σε ερώτημα Τούρκου δημοσιογράφου για το πόσο θα διαρκέσει αυτή η διαδικασία, ο κ. Έιντε, αφού ανέφερε ότι υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας το οποίο δεν είναι εξαιρετικά μακρύ, πρόσθεσε ότι «αν τεθεί μία ημερομηνία και δεν υπάρξει μέχρι τότε διευθέτηση, όλοι θα μιλήσουν για αποτυχία και θα σκεφτούν εναλλακτικές επιλογές που θα είναι δυσάρεστες».

Υποστήριξη στη διαδικασία των συνομιλιών, και στις προσπάθειες του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ και του ειδικού του συμβούλου αλλά και των ηγετών των δύο κοινοτήτων για επίλυση του Κυπριακού, εξέφρασε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Ο Σουηδός πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας, Όλαφ Σκόογκ, «καλωσόρισε την πρόοδο που σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση του Κυπριακού και τη σύγκληση της διάσκεψης για την Κύπρο στη Γενεύη. Τόνισε ότι τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας χαιρέτισαν τη σταθερή και θαρραλέα ηγεσία που επέδειξαν Αναστασιάδης και Ακιντζί και επαναβεβαίωσαν τη σθεναρή υποστήριξή τους προς τον ειδικό σύμβουλο κ. Έιντε και την ειδική αντιπρόσωπο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2017, 15:33