Στην 8η θέση ανάμεσα στα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά στους εμβολιασμούς για τον COVID-19 σε αναλογία πληθυσμού κατατάσσει την Κύπρο ο Οργανισμός “Our World in Data”. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται από τον Οργανισμό, η Κύπρος, με βάση το Εθνικό Πλάνο Εμβολιασμού που ακολουθεί, βρίσκεται στις πρώτες θέσεις σε σύγκριση με τα άλλα κράτη, αφού ανά 100 κατοίκους χορηγούνται 0,69 δόσεις των διαθέσιμων εμβολίων.

Η στρατηγική που υιοθέτησε το Υπουργείο Υγείας Κύπρου, επικεντρώνεται στην πρακτική της άμεσης διάθεσης των δόσεων που παραλαμβάνονται σε εβδομαδιαία βάση για τον εμβολιασμό των πολιτών, στη βάση της ιεράρχησης των ομάδων πληθυσμού που έγινε σύμφωνα με τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων (ECDC). Σε αντίθεση με τις πρακτικές που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες της Ένωσης, η μέθοδος της χορήγησης των διαθέσιμων εμβολίων αμέσως με την παραλαβή τους, επιτρέπει τη γρηγορότερη κάλυψη των πληθυσμιακών ομάδων με αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση και, μεσοπρόθεσμα, θα συμβάλει στη μείωση των νοσηλευόμενων και την αποσυμφόρηση του Συστήματος Υγείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής έχουν αδειοδοτηθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων δύο εμβόλια, απόρροια των συμφωνιών που έχει συνάψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και συγκεκριμένα τα εμβόλια των Pfizer/BioNTeck και Moderna, ενώ αναμένεται η εξέταση της αίτησης για το εμβόλιο της AstraZeneca μέχρι τις 29 Ιανουαρίου. Και τα δύο αδειοδοτημένα εμβόλια διανέμονται εβδομαδιαία στα κράτη μέλη, ενώ ο εμβολιασμός ξεκίνησε ταυτόχρονα και στις 27 χώρες της ΕΕ στις 27 Δεκεμβρίου 2020.

Σε σχέση με την εφαρμογή του Εμβολιαστικού Πλάνου της Κύπρου, συνεχίζεται με μεγάλη και ενθαρρυντική ανταπόκριση ο εμβολιασμός των ατόμων ηλικίας άνω των 80 ετών. Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες που ενδιαφέρονται να εμβολιαστούν πρέπει να διευθετούν μέσω της Πύλης Εμβολιασμού ραντεβού, τα οποία είναι διαθέσιμα εβδομαδιαία. Διευκρινίζεται ότι, για σκοπούς παρακολούθησης και διαθεσιμότητας των εμβολίων στα κατά τόπους Κέντρα Εμβολιασμού, δεν είναι εφικτός εμβολιασμός ατόμων που δεν έχουν διευθετήσει ραντεβού εκ των προτέρων.

Το μαζικό ενδιαφέρον των πολιτών για εμβολιασμό αποδεικνύει την αποφασιστικότητά τους να θωρακίσουν την υγεία τους και να συνδράμουν στην προστασία της Δημόσιας Υγείας, που κατά συνέπεια θα επιτρέψει την έξοδο από την υγειονομική κρίση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα επόμενα ραντεβού θα είναι διαθέσιμα τη Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021, από τις 9 το πρωί, μέσω της Πύλης Εμβολιασμού για εμβολιασμούς σε άτομα ηλικίας άνω των 80 ετών, την εβδομάδα 25-29 Ιανουαρίου.

 

 

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης