Διπλωμάτης ξεφεύγει από τον νόμο εδώ και 21 χρόνια διατηρώντας τη διαχείριση υποστατικού επιχείρησης που βρίσκεται υπό την ιδιοκτησία του Δήμου Λευκωσίας, καταστρέφοντας, παράλληλα, οικονομικά μία ολόκληρη οικογένεια λόγω των διπλωματικών του «αρετών».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με καταγγελία που έφθασε στην εφημερίδα «Πολίτης», υψηλόβαθμος διπλωμάτης, ο οποίος υπηρετεί σήμερα σε πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας διαπιστευμένος σε ευρωπαϊκό κράτος, διαχειρίζεται από το 1988 υποστατικό που στεγάζει επιχείρηση στον Δήμο Λευκωσίας. Ως εκ τούτου, φαίνεται να παραβιάζεται ο περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμος (1990) και συγκεκριμένα το άρθρο 65 που αναφέρει ότι: «Δεv επιτρέπεται σε δημόσιo υπάλληλo vα ασκεί oπoιoδήπoτε επάγγελμα ή επιτήδευμα ή vα ασχoλείται με oπoιαδήπoτε εργασία ή επιχείρηση εκτός από τηv εργασία τoυ στη δημόσια υπηρεσία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο εν λόγω διπλωμάτης από τη δεκαετία ’90 υπηρετεί σε διάφορες θέσεις στο Υπουργείο Εξωτερικών είτε εντός της Δημοκρατίας, είτε εκτός των συνόρων της. Σημειώνεται ότι από το 2010 έχει αναθέσει τη διαχείριση του υποστατικού (επιχείρηση) του Δήμου Λευκωσίας σε άλλο πρόσωπο μέσω πληρεξουσίου, όπου αναφέρεται πως η άδεια χρήσεως του υποστατικού θα ανανεώνεται αυτόματα κάθε έτος.

Και στο βάθος υπόκοσμος

Δεν έφτανε ότι ο υψηλόβαθμος διπλωμάτης, όπως φαίνεται, διαχειριζόταν ή και εκμεταλλευόταν οικονομικά παράνομα το υποστατικό του Δήμου Λευκωσίας, το 2008 συνάπτει συμφωνία συνεταιρισμού με άλλο πρόσωπο, όπου σύμφωνα με σχετική καταγγελία, του άσκησε πιέσεις και του εξαπέλυσε απειλές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικά, το πρόσωπο που μπήκε συνέταιρος με τον διπλωμάτη, δίνοντας 85.000 ευρώ (η σύζυγός του είχε βάλει υποθήκη το σπίτι τους για την εξεύρεση του ποσού αυτού) σε πρώην συνεργάτη, χωρίς να λάβει την όποια απόδειξη και ακόμη 7.000 ευρώ στον ίδιο, το 2012 κατήγγειλε το 2012 πως υπήρξε «μυστική συμφωνία» για τον διπλωμάτη και να καταβάλλει σε αυτόν προσωπικά 2.560 ευρώ τον μήνα.

Με το πέρας δύο χρόνων, το πρόσωπο που μπήκε συνέταιρος και αφότου έδωσε το ποσό των 85.500 ευρώ λόγω της «μυστικής συμφωνίας», δεν μπορούσε να εκπληρώσει την παράνομη συμφωνία και ο διπλωμάτης άρχισε να τον απειλεί και να του αναφέρει ότι θα τον «καταστρέψει».

Σύμφωνα πάντα με την καταγγελία, το 2010 ο διπλωμάτης είχε αρχίσει να τον πιέζει να αποχωρήσει χρησιμοποιώντας άτομα του υπόκοσμου και έχοντας τη βοήθεια ενός λογιστή. Παρά τις συμβουλές και προτροπές του οικογενειακού του κύκλου, ο καταγγέλλων δεν προχωρούσε σε κατάθεση στην Αστυνομία διότι φοβόταν.

«Κοπάνες» από το υπουργείο

Ο καταγγέλλων αναφέρει πως ενόσω ήταν συνέταιρος με τον διπλωμάτη, ο δεύτερος επισκεπτόταν το υποστατικό καθημερινές και κατά τη διάρκεια της εργασίας του. Για να δικαιολογηθεί που έφευγε εν ώρα υπηρεσίας τόνιζε ότι είναι «ανώτερος αξιωματούχος» και «αυτεξούσιος». Παράλληλα, ο διπλωμάτης υποσχόταν στον συνέταιρό του πως όταν θα έφευγε από την επιχείρηση που συντηρούσαν θα τον «κανόνιζε» ως μόνιμο κλητήρα σε γραφείο του Υπουργείου Εξωτερικών. Όταν έμαθε την οικονομική δυσπραγία του φερόμενου ως θύματος, ο διπλωμάτης τον πίεζε περισσότερο για να αποχωρήσει.

«Διπλωματικά κόλπα»

Τα «διπλωματικά κόλπα» του υψηλόβαθμου στελέχους του ΥΠΕΞ δεν σταματούν εδώ. Ο καταγγέλλων – αφού περιήλθε σε κακή οικονομική και ψυχολογική κατάσταση, επηρεάζοντας και τις οικογενειακές του σχέσεις λόγω της κακής συμπεριφοράς του διπλωμάτη- αποδεχόμενος τις πιέσεις και κατόπιν συμβουλών του δικηγόρου του, στα μέσα του 2010 θέλησε να αποχωρήσει από την επιχείρηση.

Το υψηλόβαθμο στέλεχος, σύμφωνα με την καταγγελία, θέλησε να ξεζουμίσει ακόμη περισσότερο οικονομικά τον συνεταίρο του, καθώς του φόρτωσε μεγάλα ποσά στον ΦΠΑ, αλλά και χρέη 9.000 ευρώ στη CYTA.

Συγκεκριμένα, ο διπλωμάτης υποσχέθηκε στον παραπονούμενο πως 23 τηλεφωνικές γραμμές και ο ΦΠΑ θα έμεναν προσωρινά στο όνομά του και θα μεταβιβάζονταν στον νέο διαχειριστή. Φυσικά, την υπόσχεσή του δεν την κράτησε και ο καταγγέλλων κλήθηκε να πληρώσει εξ ολοκλήρου τη CYTA.

Το κερασάκι στην τούρτα

Για την αποχώρηση του παραπονούμενου από την επιχείρηση είχε ετοιμαστεί μία συμφωνία διευθέτησης με τον διπλωμάτη o οποίος είχε διαπιστευτεί σε Πρεσβεία στο εξωτερικό κατά την ίδια χρονική περίοδο. Ο διπλωμάτης όχι μόνο δεν την υπέγραψε, αλλά έβριζε χυδαία το φερόμενο θύμα. Σύμφωνα πάντα με την καταγγελία, ο διπλωμάτης μέσω του δικηγόρου του παρουσίαζε άλλες συμφωνίες με πλαστές υπογραφές, που ήταν προφανώς συμφέρουσες σε αυτόν, με τον πρώτο να αρνείται να τις υπογράψει.

Ο καταγγέλλων, όπως αναφέρει στην τότε υπουργό Εξωτερικών, καταστράφηκε ψυχικά, σωματικά και οικονομικά από τον διπλωμάτη. Λόγω της οικονομικής του κατάστασης, ξεκίνησε τη χρήση χαπιών (ηρεμιστικά, υπνωτικά και παυσίπονα), ενώ λόγω της υποθήκης που προχώρησε η σύζυγός του, το μέλλον του οικογενειακού του σπιτιού βρίσκεται μετέωρο.

Πολλά τα ερωτήματα

Από την υπόθεση προκύπτουν εύλογα ερωτήματα, καθώς από τη δεκαετία του ’90 το εν λόγω πρόσωπο υπηρετεί στη διπλωματική υπηρεσία. Πώς και γιατί το Υπουργείο Εξωτερικών δεν προέβη στον απαιτούμενο έλεγχο για την κατοχή άλλης δημόσιας θέσης/επιχείρησης; Γιατί ο Δήμος Λευκωσίας δεν εφάρμοσε τον νόμο και επέτρεψε σε ένα στέλεχος του Υπουργείου Εξωτερικών να κατέχει επιχείρησή του;

Πηγή: politis.com.cy

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης