Την αισιοδοξία του για την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού εξέφρασε από το βήμα της κυπριακής Βουλής των Κοινοτήτων το απόγευμα της Δευτέρας ο υπουργός Εξωτερικών της βρετανικής κυβέρνησης, Φίλιπ Χάμοντ.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης Κάμερον και την ώρα της εξέτασης της εξωτερικής πολιτικής, ο βουλευτής βορείου Λονδίνου των Συντηρητικών Ντέιβιντ Μπάροους ρώτησε τον υπουργό «ποια προοπτική βλέπει και ποια προτεραιότητα επιφυλάσσει για την επανένωση της Κύπρου», επισημαίνοντας τη «θετική» εξέλιξη της ανάληψης της ηγεσίας στην τουρκοκυπριακή κοινότητα από τον Μουσταφά Ακιντζί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Χάμοντ απάντησε χαρακτηρίζοντας αρχικά «επίκαιρη» την ερώτηση του βουλευτή. «Επειδή πιστεύω ότι δεν έχουμε ξαναδεί, σίγουρα όχι στον δικό μου πολιτικό βίο, τα άστρα τόσο αισιόδοξα ευθυγραμμισμένα όσο είναι τώρα για την Κύπρο», εξήγησε ο κ. Χάμοντ.

Συνέχισε λέγοντας: «Έχουμε έναν ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας που είναι αφοσιωμένος σε μια λύση, έχουμε έναν Ελληνοκύπριο Πρόεδρο που είναι αφοσιωμένος σε μια λύση, έχουμε μια κυβέρνηση στην Αθήνα απασχολημένη με τα δικά της προβλήματα και έχουμε έναν Πρόεδρο στην Τουρκία που είναι επίσης ξεκάθαρα ανοιχτός στην ιδέα του να παραχθεί μία λύση, καθώς επίσης έναν εξαιρετικό μεσολαβητή διορισμένο από τα Ηνωμένα Έθνη που επιτυγχάνει πρόοδο με τις συνομιλίες που διεξάγονται αυτή τη στιγμή».

Στη συνέχεια ο κ. Χάμοντ εξέφρασε την αισιοδοξία του. «Ελπίζω να επισκεφθώ την Κύπρο στο πολύ κοντινό μέλλον και συζητώ αυτό το θέμα με τον Κύπριο ομόλογό μου τις τελευταίες ημέρες. Νομίζω ότι θα έπρεπε να είμαστε αισιόδοξοι και φυσικά το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει πλήρως τη διαδικασία εύρεσης μίας διαρκούς λύσης στην κατάσταση στην Κύπρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

»Και επί τη ευκαιρία, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει κάνει μία πολύ μεγάλη και νομίζω γενναιόδωρη προσφορά, ότι ως μέρος μίας πραγματικής συνολικής συμφωνίας θα παραδώσουμε ένα σημαντικό ποσοστό της γης της Περιοχής Κυρίαρχης Βάσης στην Κύπρο, ώστε να επιτραπεί η οικονομική ανάπτυξη της νότιας Κύπρου».

Πηγή: ΚΥΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης