Νέα ένταση στις σχέσεις Κύπρου – Τουρκίας προκλήθηκε με αφορμή την ανακοίνωση διεθνούς διαγωνισμού αδειοδότησης του τεμαχίου 7 της κυπριακής ΑΟΖ.
Νέα ένταση στις σχέσεις Κύπρου – Τουρκίας προκλήθηκε με αφορμή την ανακοίνωση διεθνούς διαγωνισμού αδειοδότησης του τεμαχίου 7 της κυπριακής ΑΟΖΟξύτατη ήταν η αντίδραση εκ μέρους της Άγκυρας, η οποία εξέφρασε την «ιδιαίτερη ανησυχία» της για «το γεγονός ότι η ‘ελληνοκυπριακή’ κυβέρνηση αποφάσισε να προσκαλέσει διεθνείς εταιρείες για το αποκαλούμενο οικόπεδο 7», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.
Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται ότι:

«Η απόφαση αυτή της ελληνοκυπριακής κυβέρνησης είναι απόδειξη ότι τα ίσα δικαιώματα και τα συμφέροντα της τουρκοκυπριακής πλευράς στις πλουτοπαραγωγικές πηγές του νησιού εξακολουθούν να αγνοούνται», ενώ αποκαλείται για ακόμη μία φορά συνιδιοκτήτης του νησιού η τουρκοκυπριακή κοινότητα.

«Από την άλλη πλευρά, η απόφαση αυτή παραβιάζει τα δικαιώματα της χώρας μας που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο» σημειώνει το τουρκικό ΥΠΕΞ και προσθέτει πως «κάθε ερευνητική δραστηριότητα πρέπει να υπόκειται σε προηγούμενη τουρκική άδεια».
Η ανακοίνωση καταλήγει με μια προειδοποίηση:
«Η χώρα μας δεν θα επιτρέψει σε κανένα ξένο κράτος, εταιρεία ή πλοίο να διεξαγάγει ερευνητικές δραστηριότητες για την αξιοποίηση υδρογονανθράκων χωρίς άδεια» και ότι «η Τουρκία θα συνεχίζει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για να προστατέψει τα δικαιώματά της».
«Προχωράμε κανονικά»

Μετά τις ανακοινώσεις, άμεση ήταν η αντίδραση εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Δεν χρειάζεται κανένα σχόλιο για την ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών σε σχέση με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες και την αδειοδότηση του οικοπέδου 7 της κυπριακής ΑΟΖ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόδρομος Προδρόμου, κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κληθείς από το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων να σχολιάσει την ανακοίνωση που εξέδωσε η Άγκυρα, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία προχωράει κανονικά με το ενεργειακό της πρόγραμμα, με βάση το διεθνές δίκαιο και σε συνεργασία με τις εταιρείες με τις οποίες έχει συμβληθεί».

Παρέπεμψε, δε, στις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου την περασμένη Τετάρτη, σε σχέση με το οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης