Οι Πρόεδροι της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης και της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν έχουν κοινό στόχο την ανάπτυξη της περαιτέρω συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της Άμυνας, αποκάλυψε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν Υβ Λε Ντριάν, μετά τις συνομιλίες του, στη Λευκωσία, με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Πριν από τις συνομιλίες ο Γάλλος υπουργός έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Στη συνάντηση ήταν παρόντες οι υπουργοί Άμυνας και Ενέργειας της Κύπρου, Σάββας Αγγελίδης και Γιώργος Λακκοτρύπης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Λε Ντριάν, στις δηλώσεις του επεσήμανε πως γαλλικά πολεμικά πλοία ελλιμενίζονται στην Κύπρο, κάτι για το οποίο ευχαρίστησε τις κυπριακές αρχές.

Ο Γάλλος υπουργός εξέφρασε υποστήριξη στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, υπογραμμίζοντας πως είναι σημαντικό η λύση να είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και πως μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ το Κυπριακό είναι και ευρωπαϊκό πρόβλημα.

Επίσης, τόνισε ότι η Γαλλία τάσσεται υπέρ λύσης δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με βάση τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμενος στην ειρηνευτική δύναμη των ΗΕ στην Κύπρο, ο κ. Λε Ντριάν ανέφερε πως «προγραμματίζουμε την ανανέωση της εντολής για παραμονή της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ στην Κύπρο κυρίως αυτή τη στιγμή που φαίνεται ότι αυξάνονται οι εντάσεις κατά μήκος της πράσινης γραμμής», την οποία επισκέφθηκε για να διαπιστώσει την αναγκαιότητα παραμονής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο νησί.

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφέρθηκε στα θέματα που συζητήθηκαν, υπογραμμίζοντας πως διαπιστώθηκε για άλλη μια φορά ότι «τα συμφέροντα και οι επιδιώξεις των δυο χωρών συμπίπτουν σε πολλούς τομείς, γεγονός που δημιουργεί ιδιαίτερα θετικές προοπτικές για περαιτέρω επέκταση και εμβάθυνση της στενής τους συνεργασίας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης