Την πρόθεση του Παρισιού να συμβάλει στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, εφόσον το ζητήσουν τα εμπλεκόμενα μέρη, εξέφρασε σήμερα ο πρέσβης της Γαλλίας στην Κύπρο Jean Luc Florent.

Ο κ. Florent, συναντήθηκε το πρωί με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου, στα γραφεία του κόμματος και συζήτησαν για το Κυπριακό και την οικονομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης, ο πρέσβης δήλωσε πως η διαδικασία των συνομιλιών παραμένει υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, όμως είναι προς το συμφέρον της ΕΕ να διασφαλιστεί ότι η μια Ενωμένη Κύπρος στο μέλλον θα είναι λειτουργική και εντός της Ένωσης.

Σύμφωνα με τον κ. Florent, το Κυπριακό, είναι μεν εθνικό ζήτημα, όμως είναι και σημαντικό ζήτημα για την ΕΕ και για τη λειτουργία της.

«Είναι προς το συμφέρον όλων των κρατών [μελών] να υπάρξει μια λύση, και να διασφαλιστεί ότι ότι η λύση θα είναι συμβατή, όχι μόνο με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και με τις αρχές, τις αξίες και το δίκαιο της ΕΕ», είπε ο Γάλλος πρέσβης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συμπλήρωσε ότι «είναι σημαντικό η Ενωμένη Κύπρος να είναι λειτουργική εντός της ΕΕ και να μην διακυβεύεται η διαδικασία λήψης αποφάσεων».

Ανέφερε τέλος ότι υπάρχει με την ανάδειξη Ακιντζί ένα παράθυρο ευκαιρίας και ευχήθηκε να διατηρηθεί η ώθηση στις διαπραγματεύσεις και να υπάρξουν απτά αποτελέσματα στο προσεχές διάστημα.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι ζήτησε τη στήριξη, δια μέσου του Πρέσβη της Γαλλίας, στις προσπάθειες επανένωσης του τόπου.

Αναφέρθηκε παράλληλα στη σημασία της συμμετοχής της ΕΕ στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και στη διασφάλιση της λειτουργικότητας του κράτους εντός της ΕΕ.

Το θέμα δεν αφορά μόνο τις δυο κοινότητες, δεν είναι μόνο θέμα κατοχής που πρέπει να επιλυθεί με την άρση αυτής, το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων πρέπει να δημιουργεί τη συνέχεια ενός κράτους που μπορεί αποτελεσματικά να λειτουργεί εντός της ΕΕ χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα λειτουργικότητας, δήλωσε.

Είναι παρά πολύ σημαντική η ενεργός συμμετοχή της ΕΕ στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, πρόσθεσε.

Εξέφρασε επίσης τις ευχαριστίες του κυπριακού λαού για τη διαχρονική στήριξη της Γαλλίας, ενώ ανέφερε ότι τον ενημέρωσε και για την κατάσταση της οικονομίας.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Κύπρος αφήνει πίσω την ύφεση.

Το 2015, αν δεν υπάρξουν εξωγενείς παράγοντες, η Κύπρος θα διαψεύσει τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για συνέχιση της ύφεσης και θα έχουμε στην Κύπρο οικονομική ανάπτυξη, κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης