Αιφνιδιαστικό ταξίδι-αστραπή στην Άγκυρα πραγματοποίησε την Τετάρτη, ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής Οζντίλ Ναμί συνοδευόμενος από μέλη της διαπραγματευτικής του ομάδας.
Λίγα 24ωρα πριν την έναρξη των εντατικών διαπραγματεύσεων και με πολλά ανοικτά θέματα, με βασικό σε αυτή τη φάση του περιουσιακό.

Η διαπραγματευτική ομάδα των Τουρκοκυπρίων κλήθηκε στην Τουρκία για οδηγίες της τελευταίας στιγμής. Η Άγκυρα, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται παραμονές εκλογών, δεν αφήνει το θέμα της Κύπρου χωρίς καθοδήγηση, ιδιαίτερα στα σημαντικά θέματα. Ενόψει, λοιπόν, της έναρξης, σήμερα Παρασκευή, των εντατικών, το βασικό μήνυμα από την Άγκυρα είναι η πρόταξη της θέσης για εξουδετέρωση ή σε μεγάλο βαθμό περιορισμό του δικαιώματος του νόμιμου ιδιοκτήτη στις περιουσίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με επέκταση τον περιορισμό στο δικαίωμα της εγκατάστασης Ελληνοκυπρίων στο τουρκοκυπριακό «συνιστών κρατίδιο». Όπως ανέφερε και δημόσια ο Μουσταφά Ακιντζί, η τουρκική αξίωση είναι πως πλειοψηφία του πληθυσμού και περιουσιών στο τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος και ζητά όπως αυτό διατυπωθεί ρητά σε κείμενο συμφωνίας.

Για τη μετάβαση της διαπραγματευτικής ομάδας στην Άγκυρα, ο εκπρόσωπος της «προεδρίας» των Τουρκοκυπρίων, Μπαρίς Μπουρτσού, είπε ότι ο κ. Ναμί συναντήθηκε με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλίογλου και άλλους Τούρκους τεχνοκράτες, τους οποίους ενημέρωσε για τις τεχνικές πτυχές των συνομιλιών.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδονται από τα κατεχόμενα και αναμετέδωσε το Κυπριακό Πρακτορείο, ο Μπαρίς Μπουρτσού ανέφερε πως ο κ. Σινιρλίογλου εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πορεία των συνομιλιών και επανέλαβε τη στήριξη της Τουρκίας για «διαρκή και δίκαιη λύση του Κυπριακού».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα το πρωί θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακιντζί στη διάρκεια της οποίας θα καθορίσουν το πρόγραμμα των εντατικών επαφών που θα έχουν εντός Νοεμβρίου. Με βάση τις αρχικές συνεννοήσεις, θα πραγματοποιηθούν έξι τουλάχιστον συναντήσεις( η πρώτη την ερχόμενη Δευτέρα το απόγευμα). Στη σημερινή συνάντηση αναμένεται ότι θα συζητηθεί και το περιουσιακό, ένα κεφάλαιο που απασχολεί εδώ και εβδομάδες τους δυο διαπραγματευτές.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο Οζντίλ Ναμί έχουν συζητήσει σε αρκετές συναντήσεις του τα κριτήρια για το περιουσιακό χωρίς να υπάρχει σύγκλιση. Την περασμένη Δευτέρα οι συζητήσεις τους επί του κεφαλαίου αυτού ήταν ολοήμερες. Ξεκίνησαν στις 10 το πρωί και ολοκληρώθηκαν στις 6 το απόγευμα. Αυτή την εβδομάδα συζητήθηκε σε επίπεδο τεχνικής επιτροπής και η εναρμόνιση των Τουρκοκυπρίων με το κοινοτικό κεκτημένο, ώστε να είναι έτοιμοι σε περίπτωση λύσης.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης