Για την ασφάλεια και άμυνα της ΕΕ συζήτησαν οι υπουργοί Άμυνας Κύπρου και Γερμανίας

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου 2017, 08:54
Για την ασφάλεια και άμυνα της ΕΕ συζήτησαν οι υπουργοί Άμυνας Κύπρου και Γερμανίας
Θέματα που άπτονται της ασφάλειας και της άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Κύπριου υπουργού Άμυνας Χριστόφορου Φωκαΐδη και της Γερμανίδας ομολόγου του Ούρσουλα φόντερ Λέγιεν, στη Λευκωσία.

Κατά τη συνάντηση των δύο υπουργών συζητήθηκε εκτενώς το ζήτημα της σύστασης της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ένωσης, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος ασφάλειας και άμυνας PESKO.

Η Γερμανίδα υπουργός εξήρε τη σημασία της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον ρόλο της χώρας στην περιοχή, ως παράγοντα σταθερότητας. Παράλληλα, χαρακτήρισε «μοναδική» την υποδομή της Κύπρου.

Ο κύριος Φωκαΐδης τόνισε ότι εντός των επόμενων εβδομάδων θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για τη νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας και άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εξέφρασε την ετοιμότητα της Κύπρου να συνεργαστεί με στόχο την αντιμετώπιση των απειλών που αντιμετωπίζει η ενωμένη Ευρώπη.

Εξάλλου, πραγματοποιήθηκε η διεθνής άσκηση Έρευνας-Διάσωσης (Ε-Δ) με την ονομασία «CYPFRA-05/17», ανάμεσα στην Κύπρο και τη Γαλλία.

Το πεδίο της άσκησης ήταν η θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου, εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τη συμμετοχή 2 ελικοπτέρων της 460 Μοίρας Έρευνας και Διάσωσης της Εθνικής Φρουράς και της Γαλλικής Φρεγάτας «ACONIT».

Τον επιχειρησιακό έλεγχο και τον συντονισμό των αεροναυτικών μέσων, που έλαβαν μέρος στην άσκηση, είχε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας, σε συνεργασία το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό.

Το σενάριο της άσκησης αφορούσε σε «Ναυτικό Ατύχημα στην Ανοιχτή Θάλασσα» σε πλατφόρμες ή πλοία και ως εκ τούτου, τέθηκε σε εφαρμογή από το ΚΣΕΔ το σχέδιο Ε-Δ «ΝΕΑΡΧΟΣ» για την αντιμετώπιση του περιστατικού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου 2017, 08:58