Η σημερινή συνάντηση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων αποτελεί την τελευταία πράξη επαφών του Αντόνιο Γκουτιέρες για το Κυπριακό.

Με την ολοκλήρωση των επαφών αυτών αναμένεται να υπάρξει ξεκαθάρισμα του σκηνικού και να ληφθούν αποφάσεις για τη συνέχιση των προσπαθειών στο Κυπριακό. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ζητούμενο σε ό,τι αφορά στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό είναι το κατά πόσο ο γ.γ. του ΟΗΕ θα προχωρήσει σε σύγκληση τριμερούς διάσκεψης σε πρώτη φάση και εν συνεχεία άτυπης πενταμερούς. Γκουτιέρες, Αναστασιάδης και Ακιντζί εμφανίζονται θετικοί για τριμερή συνάντηση εντός του Οκτωβρίου. 

Τουλάχιστον από τη συνάντηση των δύο πρώτων φάνηκε πως τόσο ο γ.γ. του ΟΗΕ όσο και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ξεκάθαρα υπέρ της πραγματοποίησης αυτής της συνάντησης.

Ο Μουσταφά Ακιντζί, από την άλλη, εμφανίζεται μεν θετικός, αλλά λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν του και τις ενστάσεις της Άγκυρας. Η Τουρκία, σύμφωνα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θέλει να πάνε απευθείας σε άτυπη πενταμερή. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πέραν των συναντήσεων, αναμένεται να ξεκαθαρίσει και η τύχη του κειμένου με τους Όρους Αναφοράς, όπου και πάλι η Τουρκία δείχνει να έχει διαφορετική προσέγγιση. Εναπόκειται στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ να καταλήξει στο εάν θα προχωρήσουν οι προσπάθειες με την ύπαρξη κειμένου ή χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία επί των Όρων Αναφοράς. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση με τον γ.γ. του ΟΗΕ της περασμένης Παρασκευής, ο πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε πως η λύση στο Κυπριακό θα είναι όπως περιγράφεται στο Κοινό Ανακοινωθέν του 2014, το οποίο ζητούν να μπει στους Όρους Αναφοράς, δηλαδή λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Επίσης, για το Πλαίσιο είπε στον Γ.Γ. του ΟΗΕ πως είναι αυτό που τους είχε παρουσιάσει στο Κραν Μοντάνα στις 30.6.2017, χωρίς σημειώματα και πρακτικά. 

Όσον αφορά στους Όρους Αναφοράς, θέση του Νίκου Αναστασιάδη είναι πως αυτό το κείμενο αποσκοπεί στο πώς θα γίνει η περαιτέρω διαπραγμάτευση επί της ουσίας του Κυπριακού. Τέλος, ξεκαθάρισε πως δεν νοείται να υπάρξει προδέσμευση από οποιονδήποτε είτε για θετική ψήφο, είτε για εγγυήσεις, είτε για οτιδήποτε άλλο. 

Κατέγραψε τις θέσεις του 

Πριν από τη σημερινή συνάντηση με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο Μουσταφά Ακιντζί φρόντισε να καταγράψει τις δικές του θέσεις. Όπως μεταδίδεται από τα Κατεχόμενα, σε δηλώσεις του στο «πρακτορείο ειδήσεων» ΤΑΚ και στον Μπαϊράκ, ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι προσέρχεται στη συνάντηση με τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες με εποικοδομητική διάθεση, για να τερματιστούν οι εντάσεις που προκάλεσε το ζήτημα των υδρογονανθράκων και για να υπενθυμίσει την πρόταση της 13ης Ιουλίου.

Ο Ακιντζί είπε ακόμη ότι οι Τουρκοκύπριοι βρίσκονται στη Νέα Υόρκη για την ειρήνη και τη σταθερότητα και όχι για την ένταση. Ο ίδιος ανέφερε ότι τα ζητήματα τα οποία υπερασπίζονται οι Τουρκοκύπριοι έχουν γίνει παράμετροι του ΟΗΕ και κάλεσε τον Οργανισμό να εμποδίσει τους Ελληνοκυπρίους να εκτραπούν από αυτές τις παραμέτρους.

Στη συνάντησή του με τον Αντόνιο Γκουτιέρες, είπε ο Ακιντζί, θα προσπαθήσει να υπάρξει αποτέλεσμα για τα ζητήματα που υπογραμμίζει με αποφασιστικότητα τα τελευταία δύο χρόνια. «Το να λες ότι αποδέχεσαι την πολιτική ισότητα αλλά όχι την αποτελεσματική συμμετοχή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και την εκ περιτροπής προεδρία, σημαίνει ότι δεν αποδέχεσαι την πολιτική ισότητα όπως προβλέπεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και προηγούμενες συγκλίσεις» είπε.

Συναντήθηκε με τον Λακρουά ο Οζερσάι

Με τον βοηθό του γ.γ. του ΟΗΕ και αρμόδιο για θέματα ειρηνευτικών επιχειρήσεων, Ζαν Πιερ Λακρουά, συναντήθηκε ο «αναπληρωτής πρωθυπουργός» και «υπουργός Εξωτερικών» του κατοχικού καθεστώτος, Κουντρέτ Οζερσάι, σύμφωνα με ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Facebook.

Σύμφωνα με τον κ. Οζερσάι, κατά τη διάρκεια της συνάντησης αντάλλαξαν απόψεις και συζήτησαν ζητήματα που αφορούν στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Πηγή: philenews.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης