Οι θέσεις του ΑΚΕΛ για την έκθεση Μπαν Κι-μουν

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 5 Μαρτίου 2011, 14:18
Οι θέσεις του ΑΚΕΛ για την έκθεση Μπαν Κι-μουν
Το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι η τελευταία έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν για την αποστολή Καλών Υπηρεσιών του στο Κυπριακό κινείται στην ίδια λογική με προηγούμενες εκθέσεις και περιέχει θετικά στοιχεία, αλλά και κάποιες αδυναμίες.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου δήλωσε σε δημοσιογραφική διάσκεψη ότι η έκθεση έχει διαψεύσει την «κινδυνολογία που είχε αναπτυχθεί», καθώς και τις εκτιμήσεις «περί καταστροφικών θέσεων του ΓΓ του ΟΗΕ, περί ενδιάμεσης συμφωνίας, επιβολής επιδιαιτησίας και ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων».

Στα θετικά της έκθεσης, το ΑΚΕΛ περιλαμβάνει την επαναβεβαίωση της κυπριακής ιδιοκτησίας, τη διαδικασία των συνομιλιών και της συνέχισης του διαλόγου στη συμφωνημένη βάση.

Ο κ. Ευαγόρου επισήμανε επίσης ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν έχει προκαθορίσει την επόμενη συνάντηση και επιφυλάσσεται μέχρι το τέλος Μαρτίου οπότε και θα επαναξιολογήσει την πρόοδο της διαδικασίας.

Είπε περαιτέρω ότι θετικά αποτιμάται το γεγονός ότι στο θέμα ενδεχόμενης διεθνούς διάσκεψης ύστερα από διαβουλεύσεις, η έκθεση δεν αναφέρεται σε «τετραμερή» που συνιστά θέση της τουρκικής πλευράς και η «οποία λανθασμένα βρίσκει πρόσφορο έδαφος από τον Δημοκρατικό Συναγερμό».

Ωστόσο, ο κ. Ευαγόρου επέκρινε σημεία της έκθεσης, όπως η σύντομη αναφορά στα ξεχωριστά κεφάλαια των διαπραγματεύσεων, που όπως είπε τείνει να ενισχύσει τις εντυπώσεις για τη δημιουργία επαρκούς προόδου, θέση που δεν συμμερίζεται το ΑΚΕΛ.

Επίσης είπε ότι η αναφορά στο ρόλο των εγγυητριών δυνάμεων κινείται στη λογική των ίσων αποστάσεων και δεν αποτυπώνει τον αρνητικό ρόλο της Τουρκίας.

Ο κ. Ευαγόρου είπε ότι η θέση που εκφράζει ο ΓΓ του ΟΗΕ, πως οι συνομιλίες δεν μπορεί να είναι ανοικτού τέλους δεν βρίσκει αντίθετο το ΑΚΕΛ, επειδή μπορεί να εξευρεθεί σύντομα λύση, αν η τουρκική πλευρά μετακινηθεί από άτεγκτες και εκτός του συμφωνημένου πλαισίου θέσεις.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 5 Μαρτίου 2011, 14:22