Την ενίσχυση των συστημάτων αεράμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την αγορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ανακοίνωσε ο υπουργός ‘Αμυνας, Χριστόφορος Φωκαίδης.

Η δημιουργία του κέντρου αεροπορικών επιχειρήσεων, η προμήθεια των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και άλλων συστημάτων, ανέφερε ο κύριος Φωκαίδης, «αποτελούν επιτακτικές επιχειρησιακές ανάγκες της πρώτης φάσης της αναδιοργάνωσης της Εθνικής Φρουράς και αφορούν την κάλυψη άμεσων αναγκών για την ασφάλεια της χώρας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, πρόσθεσε ότι αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη της Κύπρου ως συνεισφορέα ασφάλειας και κόμβου ανθρωπιστικών επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή.

Στο μεταξύ η συμφωνία Pesco (permanent structured co-operation on defence), που θα υπογραφτεί εντός του επόμενου διαστήματος στις Βρυξέλλες αναμένεται ν’ αλλάξει άρδην τα μέχρι στιγμής δεδομένα στην αμυντική θωράκιση της Ευρώπης, αλλά και στην ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας, καθώς και των συνεργιών στον τομέα αυτό.

Το δεύτερο σκέλος της συμφωνίας αφορά τη λειτουργία της αμυντικής ομπρέλας στην περιοχή της Κύπρου πάνω στα πρότυπα συνεργασίας, που ήδη υπάρχουν μεταξύ χωρών της ΕΕ σε θέματα ασφάλειας. Στο σκέλος αυτό αναδεικνύεται , σύμφωνα με ειδικούς, η Κύπρος, της οποίας ο ρόλος κρίνεται ουσιαστικός, λόγω γεωγραφικής θέσης, που όμως μακροπρόθεσμα θα έχει και οφέλη και για την ίδια τη χώρα, σε μια πιθανή λύση του Κυπριακού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συναφώς υποδεικνύεται ότι η Κύπρος δεν μπορεί να συνεισφέρει στρατιωτικά, μπορεί όμως να λειτουργήσει η ίδια σαν βάση για τις εργασίες της Pesco. Από την άλλη η συζήτηση, που έχει ανοίξει με τη Γαλλία, για αναβάθμιση της ναυτικής βάσης στο Ζύγι , έρχεται επικουρικά πάνω στη συμφωνία Pesco, εφόσον οι όποιες εργασίες αναβάθμισης θα είναι ωφέλιμες και για στρατιωτικά πλοία άλλων χωρών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης