Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, σχολιάζοντας δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν για αύξηση του τουρκικού στρατού στην Κύπρο. Τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία «δεν συμβιβάζεται με την παρούσα κατάσταση πραγμάτων και με την κατοχή της Κύπρου».

Θέλουμε, σημείωσε, να αξιοποιήσουμε το πλαίσιο του γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, «το οποίο για πρώτη φορά τόσο καθαρά οδηγεί σε μια πραγματικά ανεξάρτητη Κύπρο, μια κανονική χώρα κράτος-μέλος της ΕΕ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την διαπραγμάτευση, ανέφερε , διέπει πλέον και το πλαίσιο του γ.γ. οι έξι παράμετροι, ανάμεσα στις οποίες είναι και τα ζητήματα της ασφάλειας και αυτό, πρόσθεσε, «που αναζητεί ο γγ για την Κύπρο της επόμενης μέρας μετά τη λύση, είναι να μην υπάρχει κατοχική στρατιωτική παρουσία».

Σε ερώτηση για τη νέα navtex που εξέδωσε η Κύπρος, ο εκπρόσωπος είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης σε επιχειρήσεις διάσωσης και ασφάλειας. Αυτό, σημείωσε, είναι γνωστό και με τις κοινές ασκήσεις που γίνονται με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και με τη βοήθεια που κατά καιρούς μπορεί να δώσει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Εξάλλου, ο κ. Προδρόμου, σχολιάζοντας αναφορές του Αμερικανού προέδρου για την Κύπρο, δήλωσε ότι «η σχέση της Κύπρου με τις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια αναβαθμίζεται διαρκώς και σε αυτή την κατεύθυνση αναζητεί η Κύπρος και τον ρόλο της στο διεθνές σύστημα, αλλά ταυτόχρονα και το να είναι και χρήσιμη στους εταίρους και συμμάχους μας, που έχουν σημασία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης