Κύπρος: Η κυβέρνηση απορρίπτει τους ισχυρισμούς για μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος

Κύπρος: Η κυβέρνηση απορρίπτει τους ισχυρισμούς για μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος
Η κυβέρνηση απέρριψε ως εντελώς αβάσιμους ισχυρισμούς ότι προχωρεί στη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, εξαιτίας των πρόσφατων καταγγελιών περί διασύνδεσης δικαστών με δικηγόρους, αναφέροντας ότι πρόκειται για προσπάθεια που άρχισε πριν από δυόμισι χρόνια.

Σε γραπτή δήλωση, η Προεδρία της Δημοκρατίας ανέφερε ότι η μεταρρύθμιση περιλαμβανόταν στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, από το 2013 και ότι η πρώτη μελέτη για μεταρρύθμιση είχε υποβληθεί από τους δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, τον Ιούνιο του 2016.
Επισημαίνει, περαιτέρω, ότι ύστερα από διαβούλευση, είχε κριθεί ότι μια ευρύτερη μελέτη από ξένους εμπειρογνώμονες θα συνέβαλλε στη λήψη ορθότερων αποφάσεων. Ως αποτέλεσμα τούτου, προσθέτει, το Φεβρουάριο του 2017, Ιρλανδοί εμπειρογνώμονες ανέλαβαν και ολοκλήρωσαν εμπεριστατωμένη μελέτη, την οποία παρέδωσαν στο Ανώτατο Δικαστήριο, τον Απρίλιο του 2018.

Προστίθεται, ότι σε συνάντηση τον Ιούνιο του 2017, του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, παρουσία των υπουργών Δικαιοσύνης και Οικονομικών, παρουσιάστηκαν οι εισηγήσεις των Ιρλανδών εμπειρογνωμόνων.

Έκτοτε, αναφέρεται, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέλαβε τη νομοτεχνική επεξεργασία των αναγκαίων νομοσχεδίων, τα οποία παρουσιάστηκαν στη χθεσινή συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη. Επισημαίνεται, ακόμη, ότι τα νομοσχέδια θα παρουσιαστούν και στους δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, στις 24 Ιανουαρίου, σε προ πολλού προγραμματισμένη συνάντηση.

«Επειδή κάποιοι επικρίνουν την κυβέρνηση για ολιγωρία, χάριν ενημέρωσης αναφέρεται ότι οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Δικαιοσύνης υπερβαίνουν σε δαπάνες τα 120 εκατομμύρια ευρώ, ποσό απαγορευτικό στα προηγούμενα χρόνια, λόγω της δεινής οικονομικής κρίσης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Επιπλέον, η γραπτή δήλωση καθιστά σαφές ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν πρόκειται να ενεργήσει κατ' αντίθεση των προνοιών του Συντάγματος, το οποίο κατοχυρώνει την πλήρη ανεξαρτησία εκτελεστικής, νομοθετικής και δικαστικής εξουσίας, προκειμένου να γίνει αρεστός. Εξ άλλου, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου δήλωσε ότι δεν υπάρχει οποιοσδήποτε ενδοιασμός να ενημερώνεται ο γενικός εισαγγελέας για θέματα μεταρρύθμισης των δικαστηρίων και για τα νομοσχέδια που ετοιμάζονται, δήλωσε ο υπουργός.

Σχολιάζοντας δήλωση του γενικού εισαγγελέα ότι δεν κλήθηκε να συμμετάσχει ο ίδιος ή άλλος εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας στην Επιτροπή Μεταρρύθμισης για τη Δικαιοσύνη, ο κ. Νικολάου είπε ότι όσα συζητιούνται δεν έγιναν μέσα σε μια ημέρα, αλλά βρίσκονται «στο τραπέζι» από το 2016 και όλοι ήταν ενήμεροι για τα τεκταινόμενα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2019, 16:37