Ηνωμένα Έθνη: Λύση του Κυπριακού μέχρι τα μέσα του 2012

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 13 Μαΐου 2011, 13:22
Ηνωμένα Έθνη: Λύση του Κυπριακού μέχρι τα μέσα του 2012
Ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του Ο.Η.Ε., Αλεξάντερ Ντάουνερ, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters δήλωσε πως το Κυπριακό πρέπει να λυθεί, προτού η Κύπρος αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιούλιο του 2012, προσθέτοντας ότι αυτή η θέση έχει γίνει δεκτή από ορισμένους ηγέτες χωρών της Ε.Ε., καθώς και από τον πρόεδρο της Κύπρου, Δημήτρη Χριστόφια.

«Δεν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα, αλλά προφανώς όλοι εργάζονται, προσπαθώντας να επιτευχθεί λύση, πριν από την ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. από την Κύπρο» ανέφερε ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, σημειώνοντας ότι, αν αυτό δεν επιτευχθεί μέχρι τότε, είναι δύσκολο να αναμένει κανείς πως θα γίνουν μεγάλα βήματα στις συνομιλίες για το Κυπριακό στη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας ή στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου του 2013.

Ο κ. Ντάουνερ πρόσθεσε πως συζητά με τον πρόεδρο Χριστόφια και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου ένα «σχέδιο δράσης», πριν από την αναμενόμενη συνάντησή τους με τον γ.γ. του Ο.Η.Ε., Μπαν Κι-μουν, στις 4 Ιουλίου στη Γενεύη.

«Νομίζω ότι ανταποκρίνονται σ' αυτές τις ιδέες. Στόχος μας είναι οι δύο ηγέτες να πάνε στη συνάντηση με μια συμφωνημένη προσέγγιση. Δεν έχουν συμφωνήσει σε όλα στις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις, έτσι το ερώτημα είναι πώς θα τους ενθαρρύνουμε να συμφωνήσουν πάνω σε όλα τα εκκρεμή θέματα στο εξής» είπε στη συνέντευξή του ο κ. Ντάουνερ.

Κατέληξε λέγοντας ότι στόχος των Ηνωμένων Εθνών είναι αυτή η συνάντηση να βοηθήσει πραγματικά, ώστε η διαδικασία να προχωρήσει μπροστά μέχρι το τέλος του χρόνου.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 13 Μαΐου 2011, 13:22