Σοβαρή υπόθεση εμπορίας ωαρίων διερευνά η Αστυνομία της Κύπρου, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Σώματος, Μιχάλης Κατσουνωτός, δήλωσε στο ΡΙΚ ότι ήδη διενεργείται έρευνα για την υπόθεση, σύμφωνα με την οποία γυναίκες από το εξωτερικό μετέβησαν στην Κύπρο, προκειμένου να δώσουν -επί πληρωμή- τα ωάριά τους σε άτεκνα ζευγάρια. Επιπλέον, σημαντικά στοιχεία έχουν ήδη παραληφθεί από έρευνες σε ιδιωτικό κέντρο εξωσωματικής γονιμοποίησης, το οποίο βρίσκεται σε περιοχή εκτός Λευκωσίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Κατσουνωτός επεσήμανε ότι υπάρχει σαφές νομοθετικό πλαίσιο που αφορά στην αφαίρεση και τη μεταμόσχευση βιολογικών ουσιών ανθρώπινης προέλευσης, και πρόσθεσε ότι ο νόμος απαγορεύει οποιοδήποτε αντάλλαγμα. «Η όποια προσφορά» είπε «πρέπει να γίνεται χαριστικά».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος», καταθέσεις λήφθηκαν από τρεις Ουκρανές που παραδέχθηκαν ότι πέρασαν από την επώδυνη διαδικασία, παίρνοντας ως αντίτιμο χίλια έως χίλια πεντακόσια ευρώ για κάθε ωάριο.

Από την πλευρά του, ο Κύπριος υπουργός Υγείας, Χρήστος Πατσαλίδης, τόνισε ότι πρόκειται για ένα σοβαρό θέμα, που αποτελεί σύγχρονη απειλή, καθώς με τις ύποπτες αυτές συναλλαγές δραστηριοποιούνται διάφορες εταιρείες. «Η προσφορά ωαρίων» τόνισε «μπορεί να είναι ηθικά σωστή βάσει των κανόνων βιοηθικής, όταν πρόκειται για προσωπική χρήση, αλλά απαγορεύεται ρητά για εμπορικούς σκοπούς».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης