Ισπανός ΥΠΕΞ: «Η Κύπρος μπορεί να βασίζεται στην πλήρη στήριξή μας»

Ισπανός ΥΠΕΞ: «Η Κύπρος μπορεί να βασίζεται στην πλήρη στήριξή μας»
Απόψεις για το πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε, πιο ουσιαστικά και αποτελεσματικά, να συμβάλει στην προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου αντάλλαξαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου και της Ισπανίας, Νίκος Χριστοδουλίδης και Τζόσεπ Μπορέλ, αντίστοιχα, σε σημερινή συνάντησή τους στη Λευκωσία.

Ο Κύπριος υπουργός ανέφερε ότι είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον Ισπανό ομόλογό του για τους τριμερείς μηχανισμούς συνεργασίας, που η Κύπρος έχει εγκαθιδρύσει με χώρες της περιοχής και αποσκοπούν στη δημιουργία συνεργειών και την ενίσχυση του διαλόγου προς όφελος όλων των εμπλεκομένων μερών, της ΕΕ και των κρατών-μελών της.

Οι δύο υπουργοί είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, μεταξύ των οποίων είναι το Brexit, η μετανάστευση και οι σχέσεις με υποψήφιες χώρες, περιλαμβανομένης και της Τουρκίας.

Για το μεταναστευτικό, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι είναι ένα θέμα που ανησυχεί ιδιαίτερα την κυπριακή κυβέρνηση, προσθέτοντας πως «η Ισπανία και η Κύπρος συμμερίζονται την άποψη ότι η αποτελεσματική εφαρμογή της θεμελιώδους αρχής της αλληλεγγύης είναι επιτακτική ανάγκη και συμφωνούν ότι η ευθύνη πρέπει να επιμερισθεί, στο πλαίσιο του Κανονισμού του Δουβλίνου, μέσω ενός δεσμευτικού μηχανισμού μετεγκατάστασης, ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη τις δυνατότητες ενσωμάτωσης κάθε κράτους-μέλους».

Ο Ισπανός υπουργός επισήμανε το γεγονός ότι η Κύπρος γνωρίζει την περιοχή της Μέσης Ανατολής πολύ καλύτερα από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, συμπληρώνοντας πως οι πρωτοβουλίες και οι προσπάθειες της Κύπρου για ενίσχυση των διμερών σχέσεών της με τα κράτη της περιοχής είναι ιδιαίτερα σημαντικές.

Σχετικά με το Κυπριακό διαβεβαίωσε ότι «η Κύπρος μπορεί να βασίζεται στην πλήρη στήριξη της Ισπανίας στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης». Παράλληλα, εξέφρασε τις ευχαριστίες και την εκτίμηση της Ισπανίας προς την Κύπρο για τη στήριξη που παρέχει στη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας του αναφορικά με το ζήτημα της Καταλονίας.

Τέλος, ο κ. Μπορέλ μίλησε για τις εξαιρετικές διμερείς σχέσεις Κύπρου-Ισπανίας σε όλους τους τομείς, υπογραμμίζοντας ότι οι δύο χώρες επιθυμούν ακόμη στενότερη συνεργασία και σύσφιξη αυτών των σχέσεων σε τομείς όπως η οικονομία, ο τουρισμός, η εκπαίδευση και η διδασκαλία της ισπανικής γλώσσας στην Κύπρο.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2019, 16:25