Καλύτερα δάσκαλος στην Κύπρο

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 1 Απριλίου 2010, 08:45
Καλύτερα δάσκαλος στην Κύπρο
Θέση εργασίας στα κυπριακά σχολεία αναζητούν χιλιάδες Ελλαδίτες εκπαιδευτικοί, οι οποίοι ενεγράφησαν στους καταλόγους διοριστέων. Ο αριθμός των υποψήφιων καθηγητών από την Ελλάδα που θέλουν να διδάξουν στην Κύπρο έχει αυξηθεί δραματικά και φέτος έσπασε κάθε ρεκόρ. Οι Ελλαδίτες αποτελούν το 20% των υποψηφίων στους πίνακες της Μέσης Εκπαίδευσης -δηλαδή ένας στους πέντε- ενώ στη Δημοτική Εκπαίδευση το ποσοστό τους ξεπερνά το 10%.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (Ε.Ε.Υ.), συνολικά 4.828 πολίτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών -στη συντριπτική τους πλειοψηφία από την Ελλάδα- περιμένουν τη σειρά τους για διορισμό στα σχολεία. Όσον αφορά τους καταλόγους διοριστέων της Μέσης Εκπαίδευσης, φαίνεται ότι οι δημοφιλέστερες ειδικότητες για τους καθηγητές εξ Ελλάδος είναι των Ιταλικών, των Θρησκευτικών, της Φυσικής και των Φιλολογικών. Στον κατάλογο των Ιταλικών, μάλιστα, οι Κύπριοι αποτελούν πλέον τη μειοψηφία με ποσοστό μόλις 27,5%, αφού από τους 171 οι 124 είναι κοινοτικοί.

Στον πίνακα των Θρησκευτικών οι Ελλαδίτες φτάνουν το 46% και της Φυσικής το 44,4%. Όσο για τους Φιλολόγους, οι 1.700 από τους 4.312, δηλαδή δύο στους πέντε, είναι επίσης από την Ελλάδα. Τους λιγότερους Ελλαδίτες έχει η ειδικότητα των Εμπορικών/Οικονομικών -με μόλις 3%. Ενδεχομένως, αυτό να οφείλεται στο γεγονός ότι πρόκειται για έναν ιδιαίτερα βαρυφορτωμένο κατάλογο, από τον οποίο διορίζονται ελάχιστα άτομα κάθε χρόνο.

Σε ό,τι αφορά τη Δημοτική Εκπαίδευση, στους καταλόγους ενεγράφησαν 109 Ελλαδίτες δάσκαλοι και 320 νηπιαγωγοί (ποσοστό που κατέχουν 6,9% και 18% αντίστοιχα). Στους δασκάλους Ειδικής Εκπαίδευσης, η πλειοψηφία βρίσκεται στον κατάλογο Εκπαιδευτικής Ακουολογίας με ποσοστό 33,3%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι τον Μάρτιο οι Ελλαδίτες δεν ξεπερνούσαν το 14,4% επί του συνόλου των υποψήφιων εκπαιδευτικών. Προκύπτει, λοιπόν, ότι σε διάστημα ενός μόλις έτους αυξήθηκαν κατά 5,6%. Όπως είναι γνωστό, οι κατάλογοι «άνοιξαν» για τους Ευρωπαίους από το 2004, με την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.

Πηγή: εφ. Φιλελεύθερος

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 1 Απριλίου 2010, 09:20