Στις 5 τα ξημερώματα απογειώθηκε το πρώτο τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος για τη βάση στο κατεχόμενο Λευκόνοικο από το Ντάλαμαν της Τουρκίας.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Αναντολού», το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Bayraktar TB2 κατευθύνθηκε προς τη βάση του κατεχόμενου Λευκονοίκου και έφτασε μετά από 5 ώρες πτήση, όπως μεταδίδει το Sigmalive από την Κύπρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

Η δημιουργία στρατιωτικής υποδομής στον Λευκόνοικο για την υποδοχή μη επανδρωμένων αεροσκαφών αποτελεί ένα ακόμη βήμα της τουρκικής στρατηγικής. Η Άγκυρα επιδιώκει με συνεχείς κινήσεις την δημιουργία ενός πλέγματος στρατιωτικής παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο ώστε κάποια στιγμή να είναι σε θέση να εκβιάσει για μείζονα ζητήματα όπως οι Υδρογονάνθρακες ή ακόμη και να προχωρήσει στην προσάρτηση των Κατεχομένων στην Κύπρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Τι συνέβη με το ερευνητικό σκάφος του Ισραήλ

Διαστάσεις «θερμού επεισοδίου» έλαβε η υπόθεση προειδοποίησης από τουρκικό πολεμικό σκάφος ενός ερευνητικού πλοίου του Ισραήλ το οποίο περιέπλεε περιοχές νοτίως – νοτιοανατολικά της Κύπρου. Η κυπριακή κυβέρνηση μέσω του Υπουργού Άμυνας κ. Αγγελίδη επιχείρησε να χαμηλώσει τους τόνους ενημερώνοντας για τις πραγματικές διαστάσεις του ζητήματος. Όμως πως εξελίχθηκαν τα πράγματα:

Ο καπετάνιος του ισραηλινού ερευνητικού, το οποίο λειτουργούσε με βάση οδηγίες από το Πανεπιστήμιο «Μπεν Γκουριόν» του Ισραήλ, αποφάσισε να συνεχίσει την έρευνα σε άλλη περιοχή και ενημέρωσε τις κυπριακές αρχές. Επιβεβαίωσε δε ότι στο σκάφος του «Μπεν Γκουριόν» επέβαινε και ο Κύπριος γεωλόγος από το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης.

Τονίζοντας ότι πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, ο Υπουργός Άμυνας επέμεινε στο ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε σύνδεση με άλλο σημείο του δημοσιεύματος που ανέφερε ότι ισραηλινά πολεμικά συνόδευσαν ερευνητικό πλοίο στην κυπριακή ΑΟΖ ως απάντηση στην παρεμπόδιση της 18ης Νοεμβρίου.

Σημειώνοντας τη διάσταση που δίνεται στο περιστατικό, ο Υπουργός Άμυνας εξήγησε ότι όροι όπως «θερμό επεισόδιο», «αντίποινα», «στόχευση» δεν εξυπηρετούν κανένα.

Κυβερνητική πηγή: Δεν εμπλέκεται η Κυπριακή Δημοκρατία

Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εμπλέκεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην απόφαση του καπετάνιου του ισραηλινού ωκεανογραφικού σκάφους Bat Galim να μην συνεχίσει την υποθαλάσσια έρευνά του σε περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ που διεκδικεί η Τουρκία, δήλωσε στο ΚΥΠΕ αρμόδια πηγή, σχολιάζοντας το δημοσίευμα της Jerusalem Post.

Συγκεκριμένα, όπως είπε, το ισραηλινό σκάφος, στο οποίο επέβαιναν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ben-Gurion καθώς και Κύπριος γεωλόγος, είχε αφιχθεί στην κυπριακή ΑΟΖ στις 18 Νοεμβρίου για τη διενέργεια υποθαλάσσιας έρευνας εντός της κυπριακής ΑΟΖ με άδεια των αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κατά την άφιξη του σκάφους αυτό δέχθηκε κλήση από τουρκικό πλοίο το οποίο το προειδοποίησε πως κάποιες από τις περιοχές – στα τεμάχια 4 και 5 της κυπριακής ΑΟΖ – στις οποίες θα έκανε έρευνα «είναι εντός της τουρκικής ΑΟΖ» και άρα έπρεπε να αποχωρήσει.

Σε επικοινωνία που είχε με το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) της Κυπριακής Δημοκρατίας με το ισραηλινό σκάφος, αναφέρθηκε από το ΚΣΕΔ πως το σκάφος μπορεί να συνεχίσει κανονικά την έρευνά του, επικαλούμενο την άδεια που είχε από τις κυπριακές αρχές. Ωστόσο, ο καπετάνιος επέλεξε να μην συνεχίσει την έρευνα στις παρανόμως διεκδικούμενες από την Τουρκία περιοχές και συνέχισε νοτιότερα, ανέφερε στο ΚΥΠΕ η ίδια πηγή, προσθέτοντας πως αφού ολοκλήρωσε την έρευνά του, το ισραηλινό σκάφος αποχώρησε από την κυπριακή ΑΟΖ στο τέλος Νοεμβρίου.

Η συγκεκριμένη έρευνα δεν αφορά το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέφερε στο ΚΥΠΕ η ίδια πηγή, και ως εκ τούτου, πρόσθεσε, δεν υπήρχε θέμα να προβαίναμε σε περαιτέρω ενέργειες επί του ζητήματος αυτού. Η ίδια πηγή επεσήμανε τέλος πως δεν υπάρχει αίτημα προς την Κυπριακή Δημοκρατία για επάνοδο αυτή την περίοδο του συγκεκριμένου ισραηλινού ερευνητικού σκάφους στην κυπριακή ΑΟΖ.

Κούσιος: Κανένα επεισόδιο

Δεν έχει σημειωθεί οποιοδήποτε επεισόδιο εντός της κυπριακής ΑΟΖ, μεταξύ ισραηλινού ερευνητικού πλοίου και τουρκικού πολεμικού πλοίου, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε δήλωσή του στον «Φ», διέψευσε ότι έχει λάβει χώρα οποιονδήποτε επεισόδιο εντός της κυπριακής ΑΟΖ, μεταξύ ισραηλινού ερευνητικού πλοίου και τουρκικού πολεμικού πλοίου.

Χουριέτ: Γι’ αυτό εμποδίστηκε

Επειδή εισήλθε στα «χωρικά ύδατα» των κατεχομένων εμποδίστηκε το ισραηλινό σκάφος από την Τουρκία, υποστηρίζει σήμερα η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ υπό τον τίτλο «Απομακρύνθηκε πλοίο του Ισραήλ από τα ‘χωρικά ύδατα’ της ‘τδβκ’».

Πάντως η Χουριέτ αναφέρει ακόμη ότι ο επιτετραμμένος του Ισραήλ κλήθηκε στο τουρκικό ΥΠΕΞ και του έγινε προειδοποίηση για τον αγωγό που σχεδιάζεται να πάει στην Ευρώπη, εννοώντας προφανώς τον East Med.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται πηγές ασφαλείας το επεισόδιο έγινε την τελευταία βδομάδα του Νοεμβρίου και οι τουρκικές φρεγάτες κάλεσαν μέσω ασυρμάτου το ισραηλινό πλοίο αναφέροντάς του «αποχωρήστε αμέσως από την περιοχή» και ότι το Ισραηλινό πλοίο αποχώρησε.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι το ισραηλινό ερευνητικό πλοίο μπήκε «στα χωρικά ύδατα της ‘τδβκ’» στο τεμάχιο που «έχουν  κηρύξει μονομερώς οι Ε/Κ» αλλά και που ταυτόχρονα «αποτελεί και τεμάχιο της ‘τδβκ’» και για το οποίο έχει «αδειοδοτηθεί» η τουρκική εταιρεία πετρελαίου νοτίως της Κύπρου». Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τον περασμένο μήνα εκεί είχε ξεκινήσει εργασίες γεώτρησης το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ.Η Χουριέτ επικαλούμενη επίσης το ισραηλινό Κανάλι 13 και την Jerusalim Post, αναφέρει ότι την περασμένη βδομάδα κλήθηκε στο τουρκικό ΥΠΕΞ ο επιτετραμμένος του Ισραήλ στον οποίο έγινε προειδοποίηση για τον αγωγό που σχεδιάζεται να ξεκινήσει από τα ανοιχτά του Ισραήλ και μέσω Κύπρου και Ελλάδας να φτάσει στην Ιταλία. Το τουρκικό ΥΠΕΞ φέρεται να υπενθύμισε στον Ισραηλινό διπλωμάτη ότι τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για τη θαλάσσια δικαιοδοσία αναφέροντάς του, λέγοντάς του ότι ο αγωγός θα περάσει από τουρκική περιοχή και χρειάζεται την έγκριση της Τουρκίας.

Απειλές της Άγκυρας για τον  East Med

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Χουριέτ», η οποία επικαλείται δημοσίευμα της ισραηλινής «Jerusalem Post», το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, κάλεσε την προηγούμενη εβδομάδα τον Ισραηλινό επιτετραμμένο στην Άγκυρα για να του… υπενθυμίσει ότι ο αγωγός φυσικού αερίου, μήκους 2 χιλιάδων χιλιομέτρων, που ξεκινά από τα ανοιχτά του Ισραήλ και περνάει από την Κύπρο και την Ελλάδα για να φτάσει στην Ιταλία θα περάσει από τα ανοιχτά της Αττάλειας και συγκεκριμένα μέσα από την ΑΟΖ, που συμφώνησε η Τουρκία με τη Λιβύη, επομένως ο αγωγός χρειάζεται την έγκριση της Τουρκίας.

Εν τω μεταξύ η Αίγυπτος έστειλε για μόνιμη περιπολία εντός της Αυγυπτιακής ΑΟΖ και νότια της Κύπρου ένα  ελικοπτεροφόρο τύπου Mistral γαλλικής  κατασκευής. Η αποστολή του πολεμικού σκάφους και της συνοδείας του κρίθηκε απαραίτητη από το Κάιρο μετά την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης ( κυβέρνηση της Τρίπολης). Η Αίγυπτος στηρίζει τον Στρατάρχη Χαλίφα και την κυβέρνηση του Τομπρούκ.

Πηγές: Χουριέτ, Φιλελεύθερος, Sigmalive, Haaretz

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης