Τη διαφορά του συμβιβασμού με την υποταγή για το θέμα του Κυπριακού έσπευσε να τονίσει ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάριος Καρογιάν, με αφορμή το εθνικό μνημόσυνο των ηρώων Ανδρέα Τσέλεπου, Κώστα Καρνάβαλου και Βλαδίμηρου Ηρακλέους στην Πάφο.

Συγκεκριμένα, όπως υπογράμμισε ο ίδιος, οι λύσεις που δε θα τερματίζουν την κατοχή, δε θα εγγυώνται την ενότητα του κράτους και δε θα δίνουν ένα τέρμα στον εποικισμό, δε θα γίνονται αποδεκτές από τους Ελληνοκυπρίους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν αποδεχόμαστε λύση που θα προκύψει από παρθενογένεση ή που θα παρέχει στην Τουρκία εγγυητικά ή επεμβατικά δικαιώματα», είπε ο χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος.

«Είμαστε έτοιμοι», συνέχισε, «για έναν ιστορικό, έναν οδυνηρό συμβιβασμό, για μια λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας, αλλά απορρίπτουμε λύση συνομοσπονδίας ή δύο κρατών και ούτε αποδεχόμαστε λύση στη βάση των όρων, των στόχων και των επιδιώξεων της Τουρκίας».

Ο κ. Καρογιάν κατηγόρησε, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, την Τουρκία, για το γεγονός ότι εδώ και 35 χρόνια «αρνείται να παραδεχθεί το έγκλημά της, παραμένει ατιμώρητη και αποφεύγει να συνδράμει στη επίλυση του Κυπριακού».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής και κατοχής», είπε, «δεχθήκαμε τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία ως ιστορικό και οδυνηρό συμβιβασμό – όχι μια ψευδεπίγραφη ομοσπονδία, όχι συνομοσπονδία, όχι δύο χωριστά κράτη».

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στη δράση των αρμοδίων των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ότι θα ήταν καλό, ορισμένοι από αυτούς να μην κάνουν «τα στραβά μάτια» απενοχοποιώντας την Τουρκία, αλλά αντίθετα να επικεντρώσουν την προσοχή τους στη χώρα, προς «το θύτη» και «το θύμα».

Απέδωσε δε, την αιτία της κωλυσιεργίας, στην έλλειψη βούλησης από πλευράς Άγκυρας να επιλυθεί το Κυπριακό με βάση το διεθνές κι ευρωπαϊκό δίκαιο.

Καταλήγοντας ο κ. Καρογιάν δήλωσε: «Ούτε υπό το βάρος του διλήμματος περί τελευταίας ευκαιρίας, ούτε υπό το κράτος οποιουδήποτε εκβιασμού, είναι δυνατό ο κυπριακός λαός να αποδεχθεί τους όρους του κατακτητή και να προσυπογράψει λύση αυτοκτονίας».

Πηγή: Φιλελεύθερος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης