Δόγμα της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου είναι οι καλές σχέσεις με τους γείτονές της, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», κατά την οποία προέβη επίσης σε αποτίμηση πεπραγμένων της πενταετίας στο υπουργείο του.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στις σχέσεις της Κύπρου με το Ισραήλ σημείωσε πως αυτές έχουν αποκτήσει στρατηγική σημασία. Τόνισε ότι «η Κύπρος αποδεικνύεται αξιόπιστος εταίρος για το Ισραήλ», δεδομένα που δείχνουν ότι οι σχέσεις των δύο χωρών δεν έχουν επηρεαστεί από τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως ανέφερε, παράλληλα με τις σχέσεις με το Ισραήλ, έχουν αναπτυχθεί και εμβαθυνθεί οι σχέσεις της Κύπρου με τον αραβικό κόσμο, τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και με τις χώρες του Κόλπου. Οι σχέσεις αναπτύσσονται χωρίς κανέναν επηρεασμό όσον αφορά τις σχέσεις με το Ισραήλ, ενώ στο Παλαιστινιακό «δεν αλλάξαμε ούτε ένα γιώτα από τις θέσεις αρχών που διαχρονικά στήριζε η Κύπρος».

Χαρακτηριστικά, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι αυτή την πενταετία, η Κύπρος απέκτησε τελικά τη δική της διακριτή ταυτότητα εξωτερικής πολιτικής.

«Οι τριμερείς με τέσσερα αραβικά κράτη και με το Ισραήλ μας έδωσαν την ευχέρεια να μιλούμε στους διάφορους σχηματισμούς της Ε.Ε. και να μας αποδέχονται οι εταίροι μας ως βαθείς γνώστες και κοινωνούς των πολιτικών που θα πρέπει να ακολουθεί η Ε.Ε. στην περιοχή μας», ανέφερε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε σχέση με το Κυπριακό, ο Ιωάννης Κασουλίδης ανέφερε ότι οι σχέσεις όπως τις ανέλυσε ανωτέρω, έχουν επηρεάσει τη στάση των τρίτων.

«Αλλιώς αντικρίζεται η Κύπρος αν η εξωτερική της πολιτική περιορίζεται στην ενασχόληση με το εθνικό θέμα ως χώρα-θύμα εισβολής και κατοχής χωρίς άλλη ιδιότητα και διαφορετικά αντικρίζεται μια χώρα εάν σε ένα πλέγμα αστάθειας σε μια περιοχή όπως τη Μέση Ανατολή αποδεικνύει ενεργά τη χρησιμότητά της ως σταθεροποιητικός παράγοντας», ανέφερε.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, ανέφερε, «ένα από τα θέματα που προβάλλουμε ως κύριο χαρακτηριστικό μιας επανενωμένης Κύπρου είναι η ανάγκη να είμαστε ένα φυσιολογικό κράτος με μια εξωτερική πολιτική που δεν θα την κηδεμονεύει μια άλλη χώρα, σε αυτή την περίπτωση η Τουρκία, για αυτούς ακριβώς του λόγους».

Ερωτηθείς για το σημείο από το οποίο θα πρέπει να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι αν ξεκινήσουν από το μηδέν, με τους όρους που δηλώνει η Τουρκική πλευρά και για τη μεθοδολογία και τη διάρκεια, «τότε θα πελαγοδρομούμε χωρίς πυξίδα».

«Για εμένα, οι γνωστές έξι παράμετροι του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, αν γίνουν αποδεκτές από όλες τις πλευρές συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας, θα έδιδαν ελπίδα και προοπτική για σύντομη και αίσια κατάληξη,» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Κασουλίδης προέτρεψε τους Κυπρίους να επανεκλέξουν τον Νίκο Αναστασιάδη στην προεδρία για τα επιτεύγματά του στην εξωτερικ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης