Δικαιώθηκαν από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας οι οικείοι του Ελληνοκυπρίου Χριστοφή Βασιλείου Πασιά, ο οποίος ήταν στον κατάλογο των αγνοουμένων του 1974, ενώ είχε ταφεί ως «άγνωστος» στο στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμιας.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παρέλειψε να προβεί σε αποτελεσματική έρευνα για την τύχη του, αφήνοντας για 26 χρόνια σε αβεβαιότητα τους δικούς του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην απόφαση αναφέρεται ότι η παράλειψη διεξαγωγής έρευνας και η αγωνία στην οποία υποβάλλονταν τα συγγενικά πρόσωπα μπορεί να θεωρηθεί ότι ισοδυναμούν με παραβίαση του άρθρου τρία της ευρωπαϊκής σύμβασης δικαιωμάτων του ανθρώπου ως στοιχεία που συνιστούν απάνθρωπη μεταχείριση.

Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου, η Κυπριακή Δημοκρατία γνώριζε ότι υπήρχαν τάφοι άγνωστων νεκρών, αλλά έμεινε αδρανής για πολλά χρόνια. Τα λείψανα του Πασιά ταυτοποιήθηκαν το 1999.

Το Δικαστήριο επιδίκασε αποζημίωση 50.000 ευρώ στη σύζυγο και 25.000 ευρώ σε καθένα από τα τρία παιδιά του Χριστοφή Βασιλείου Πασιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην απόφαση διευκρινίζεται ότι αυτή δεν αποτελεί γενικότερη ετυμηγορία για το θέμα των αγνοουμένων.

Επίσης, το Δικαστήριο επιρρίπτει βαρύτατες ευθύνες στην Τουρκία για τις συνθήκες θανάτου του Πασιά και για την έλλειψη πληροφόρησης, αφού είχε βρεθεί στα χέρια του Τουρκικού Στρατού πριν χαθούν τα ίχνη του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης