Οι προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών, μετά το «ναυάγιο» του Μοντ Πελεράν, δείχνουν να επισπεύδονται, με πρώτη κίνηση την άφιξη την ερχόμενη εβδομάδα του απεσταλμένου του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

Την ίδια ώρα, τα στοιχεία που προκύπτουν από τη χθεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, μετά την ενδελεχή ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι τα εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρώτον, αν και με βάση την ενημέρωση του προέδρου προέκυπτε πως ο Μουσταφά Ακιντζί υπαναχώρησε στο Μοντ Πελεράν σε σχέση με τον πρώτο γύρο, κατά τη συζήτηση φάνηκε πως οι θέσεις της τουρκικής πλευράς παραμένουν επί της ουσίας οι ίδιες σε όλη τη διάρκεια των συνομιλιών.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέφερε κατά την ενημέρωση ότι η πρώτη ημέρα του δεύτερου γύρου αναλώθηκε εν πολλοίς στη συζήτηση της προϋπόθεσης που έθεσε η Ελλάδα για την πολυμερή. Τελικά, η Τουρκία δέχθηκε να γίνει συνάντηση Τσίπρα και Ερντογάν. Η συνάντηση θα γίνει, όπως αναφέρεται, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στο περιθώριο συνόδου της UNESCO, που θα πραγματοποιηθεί στις 3-4 Δεκεμβρίου.

Δεύτερον, σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφερόταν κατά την ενημέρωση μόνο στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Έπειτα από πίεση του Νικόλα Παπαδόπουλου και του Γιώργου Λιλλήκα ανέφερε ότι έχει εξαιρετική συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και αυτό περιλαμβάνει και τον κ. Κοτζιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αργότερα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δημόσια, κληθείς από δημοσιογράφους να σχολιάσει τα όσα ακούγονται για τον Νίκο Κοτζιά, είπε ότι: «Θέλω να ξεκαθαρίσω μια για πάντα ότι, όταν μιλώ για αγαστή συνεργασία με την κυβέρνηση της Ελλάδας, δεν είναι μόνο ο πρωθυπουργός, είναι η κυβέρνηση της Ελλάδας. Συνεπώς, να σταματήσουν κάποιοι να καλλιεργούν σε τέτοιες κρίσιμες ώρες ότι υπάρχει ενδεχόμενο να υπάρχει κρίση μεταξύ των σχέσεων Κύπρου και Ελλάδος. Είμαστε σε άριστη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό, ο οποίος εκφράζει οπωσδήποτε τις πολιτικές που διαμορφώνονται μέσα από την κυβερνητική ομάδα, και ως εκ τούτου θεωρώ αδικαιολόγητες, αυτήν ιδιαίτερα την κρίσιμη ώρα, όλες αυτές τις εικασίες που εκφράζονται από τον οποιονδήποτε».

«Κάτω από τις συνθήκες που διαβιούμε δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την ενότητα» δήλωσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, όταν ρωτήθηκε για τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου. «Θα υπάρξει και νέα σύνοδος του Εθνικού Συμβουλίου για να δούμε τις παραπέρα κινήσεις στο μεσοδιάστημα. Βεβαίως, δεν παραμένουμε αδρανείς. Κινητοποιούμε και ενημερώνουμε τους πάντες για τα ακριβή γεγονότα που οδήγησαν στο αδιέξοδο» πρόσθεσε.

Μόσχα κατά δυτικών για τη στάση τους στο Κυπριακό

«Οι προσπάθειες της Δύσης να επηρεάσουν τη διαπραγματευτική διαδικασία για την επίλυση του Κυπριακού είναι απαράδεκτες» δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Υπενθύμισε ότι «οι συνομιλίες μεταξύ των ηγετών της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας δεν έφεραν κάποια σημαντική πρόοδο στη διαδικασία εξεύρεσης λύσης», μεταδίδει το πρακτορείο TASS.

«Την ίδια στιγμή, χαιρετίζουμε την ετοιμότητα των δύο μερών για εκτεταμένη εργασία προς όφελος της διευθέτησης του προβλήματος» είπε. «Ελπίζουμε ότι η μεγάλη δυναμική των πρόσφατων επαφών και η εποικοδομητική προσέγγιση θα διατηρηθεί» πρόσθεσε.

«Η Μόσχα παρακολουθεί στενά τις ενδοκοινοτικές συνομιλίες» ανέφερε η κα Ζαχάροβα.

«Θεωρούμε οποιαδήποτε προσπάθεια από μερικούς από τους δυτικούς εταίρους μας να επηρεάσουν εκ των έξω τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, να επιταχύνουν τεχνητά τη διαδικασία και να οδηγήσουν στη διευθέτηση του προβλήματος με οποιοδήποτε κόστος απαράδεκτη» κατέληξε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Την Τρίτη στην Κύπρο ο Τζόνσον

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να επισκεφθεί την Κύπρο στις 29 Νοεμβρίου. Θα είναι η πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Η επίσκεψη του Βρετανού ΥΠΕΞ είχε προγραμματιστεί πριν από την κατάρρευση της διαδικασίας στο Μοντ Πελεράν, ωστόσο ο σχεδιασμός δεν ανατράπηκε λόγω των εξελίξεων.

Ο κ. Τζόνσον θα φθάσει στο νησί την ερχόμενη Τρίτη και θα αναχωρήσει την επόμενη ημέρα.
Η άφιξη του Μπόρις Τζόνσον στην Κύπρο είχε αρχίσει να συζητείται πριν από την κατάληξη των συνομιλιών στο Μοντ Πελεράν.

Για την ακρίβεια ο Τζόνσον είχε εκφράσει έντονη επιθυμία για πλήρη ενημέρωση επί των διαπραγματεύσεων κατά τη συνάντηση που επιδίωξε και είχε με τον ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της περασμένης εβδομάδας.

Επίσης, χθες, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι, την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και την ύπατη εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογερίνι.

Ακόμη, μίλησε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, με τον οποίο συζήτησε τόσο το Κυπριακό όσο και τις φωτιές στη γειτονική χώρα, ενώ είχε συνομιλία και με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Δίνουν άλλοθι στον Ερντογάν

Γιατί κατέρρευσαν οι συνομιλίες για το Κυπριακό; Μια εκδοχή που ισχύει με βάση και τα γεγονότα και περιέγραψε ο Κύπριος πρόεδρος στη διακαναλική συνέντευξη είναι πως «όταν έφτασε η κρίσιμη ώρα να συζητηθεί το κεφάλαιο που θα διασφάλιζε τουλάχιστον τα ελάχιστα όσον αφορά στην ικανοποίηση των ελληνοκυπριακών απαιτήσεων, υπήρξε μια στάση η οποία ήτο οπωσδήποτε στάση άκαμπτη, που έδειχνε ότι δεν υπήρχαν ή δεν αφήνονταν περιθώρια στον ίδιο να είναι ευέλικτος».

Η άλλη εκδοχή είναι πως περιέπλεξε την κατάσταση η «επιμονή της Ελλάδος να θέτει προϋποθέσεις για την πολυμερή». Η δεύτερη εκδοχή αποτελεί το αναζητούμενο άλλοθι που δίνουν οι οπαδοί της όποιας λύσης στην Τουρκία.

Η ΚΣΣΕ στηρίζει πλήρως τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού

Την πλήρη στήριξη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) στις προσπάθειες που καταβάλλουν ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί για λύση του Κυπριακού εξέφρασε ο πρόεδρος του σώματος Pedro Agramunt.


Ευχές στον Τουρκοκύπριο ηγέτη για ταχεία ανάρρωση

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Σε ανάρτηση στο Τwitter έγραψε: «Νωρίς σήμερα επικοινώνησα και έστειλα τις ευχές μου για ταχεία ανάρρωση και καλή υγεία στον Μουσταφά Ακιντζί».

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης αισθάνθηκε αδιαθεσία σήμερα, ενώ ήταν στη «βουλή» για ενημέρωση των κομμάτων για το Μοντ Πελεράν. Είχε ψηλή πίεση και η συνεδρίαση αναβλήθηκε.

Πληροφορίες από ΚΥΠΕ/ philenews.com
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης