Χρονοδιάγραμμα 90 ημερών πρότεινε προς τα δύο μέρη στην Κύπρο, για να συμφωνηθούν οι «όροι αναφοράς», η Τζέιν Χολ Λουτ κατά το πρόσφατο ταξίδι της στην μεγαλόνησο και τις συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί.

Αυτό που προκύπτει από την ενημέρωση του Προέδρου Αναστασιάδη προς το Εθνικό Συμβούλιο –σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φιλελεύθερου»– είναι πως οι όροι αναφοράς θα πρέπει να περιλαμβάνουν:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

α) τις συγκλίσεις, β) προτάσεις των πλευρών, και γ) εισηγήσεις του ΟΗΕ. Επίσης θέση των Ηνωμένων Εθνών είναι πως «το κεκτημένο της διαδικασίας δεν πρέπει να χαθεί».

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως αυτό που υποστήριξε η αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών είναι πως «απαιτείται διαμόρφωση των «όρων αναφοράς» για να μπορέσουν να συνεχίσουν οι διαπραγματεύσεις, στη βάση των υφιστάμενων συγκλίσεων. Στη συνάντησή της με τους δύο ηγέτες η Λουτ σημείωσε πως το άνοιγμα των οδοφραγμάτων και η συμφωνία για την κινητή τηλεφωνία είναι θετικά βήματα. Στη συνέχεια όμως υπήρξε υπαναχώρηση από τους τουρκοκύπριους στο θέμα της κινητής τηλεφωνίας με αποτέλεσμα να προκληθεί αδιέξοδο.

Ακόμα η Τζέιν Χολ Λουτ υπογράμμισε πως το στάτους κβο ουδένα εξυπηρετεί και πως πρέπει να επανακαθοριστεί το πλαίσιο συνεργασίας με την Τουρκία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως προς τη διαδικασία, η αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε την άποψη πως πρώτα πρέπει να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς και μετά να προχωρήσουν στα ζητήματα της ασφάλειας. Παράλληλα με τους όρους αναφοράς θα πρέπει να συμφωνηθούν και οι όροι διαπραγμάτευσης.

Όπως είπε ο κ. Προδρόμου, ακούστηκαν θέσεις και εισηγήσεις από τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ εκφράστηκαν και ανησυχίες. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας τη σημασία της προετοιμασίας με όρους αναφοράς, την οποία ζητά ο ΓΓ, συμμερίζεται και ανησυχίες που έχουν διατυπωθεί» είπε.

Συνέχισε λέγοντας ότι πρέπει όλοι να έχουν υπόψη ότι «εκείνο που επιδιώκει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων κάτω από τους σωστούς όρους».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το τι θα περιέχουν οι όροι αναφοράς, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι θα συγκεκριμενοποιηθούν όταν συνεχιστεί η διαδικασία και υπάρξει νέα συνάντηση με την κ. Λουτ. Ανέφερε, ωστόσο, ότι δεν έχει γνωστοποιηθεί ακόμη ημερομηνία για την επάνοδο της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο.

Ως προς τον τρόπο καθορισμού των όρων αναφοράς, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «αναμένουμε την επόμενη συνάντηση με την κ. Λουτ για να γνωρίζουμε πράγματα τα οποία δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τώρα».

Φόβους και ανησυχίες εξέφρασε η πολιτική ηγεσία στο Εθνικό

Το κυρίαρχο χαρακτηριστικό των τοποθετήσεων που έγιναν από την πολιτική ηγεσία ήταν η έκφραση φόβων και ανησυχιών για τα όσα άκουσαν από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου εξήλθε της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου ικανοποιημένος από την ενημέρωση του ΠτΔ, «βάσει της οποίας επαναβεβαιώνεται η ετοιμότητα της ε/κ πλευράς για επανέναρξη του διαλόγου εντός των παραμέτρων του ΟΗΕ, της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και του πλαισίου που έχει θέσει ο ΓΓ». Ο Αβ. Νεοφύτου συμφώνησε με τη θέση πως μια νέα διαδικασία «δεν μπορεί να είναι ανοιχτού τέλους».

Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού εμφανίστηκε ανήσυχος για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει κατάληξη στους όρους αναφοράς, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ αρνητικό για τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού. Στις δηλώσεις του ο κ. Κυπριανού είπε ότι εισερχόμαστε σε μια πολύ καθοριστική περίοδο αναφορικά με τις προοπτικές στο Κυπριακό. Απηύθυνε παράλληλα έκκληση προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για όσο το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία, ενόψει των συζητήσεων για διαμόρφωση των όρων αναφοράς. Σημείωσε ακόμα ότι είναι ο ΠτΔ που διαχειρίζεται το Κυπριακό και «εκείνος θα συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, στις συζητήσεις, οι οποίες θα γίνουν σε αυτή τη φάση, εκείνος θα μεταφέρει ιδέες και απόψεις».

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είπε πως στην κρίσιμη καμπή του Κυπριακού χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να ανασχεθούν οι επιδιώξεις της Τουρκίας. «Είτε να κερδίσει ανταλλάγματα από την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, είτε να διασυνδεθεί η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με την παραμονή ή και την αλλαγή των όρων εντολής της ΟΥΝΦΥΚΥΠ, είτε με τις έρευνες για το φυσικό αέριο» είπε. Πρόσθεσε ότι «θέλουμε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και ό,τι αφορά τη δική μας πλευρά στη βάση των αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου και σε καμία περίπτωση δεν θα συμφωνήσουμε εάν αποκλίνουμε από αυτό το βασικό πλαίσιο των επιδιώξεων της ε/κ πλευράς».

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε πως «δεν έχουν διασκεδαστεί οι ανησυχίες μας για πιθανές αρνητικές επιπτώσεις που θα προκύψουν εάν δεν διαχειριστεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με ιδιαίτερη προσοχή όσα έχουν σχέση με τους όρους αναφοράς ή την επανέναρξη μιας νέας διαδικασίας για την επίλυση του Κυπριακού».

Οι Οικολόγοι εξακολουθούν να διαπιστώνουν έλλειψη πληροφόρησης υποστηρίζοντας πως «αν αυτές οι διαδικασίες ευοδωθούν και υπάρξει μια πρόταση συνδιαμορφωμένης λύσης, δεν είναι βέβαιο ότι η κοινή γνώμη θα αντιλαμβάνεται για ποιο πράγμα θα κληθεί να ψηφίσει».

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε πως η διαμόρφωση ή μη των όρων αναφοράς είναι που θα καθορίσει και την περαιτέρω πορεία του Κυπριακού.

Η Αλληλεγγύη θεωρεί ότι «είναι υψίστης σημασίας και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί». Για το ΕΛΑΜ, είπε ο Χρίστος Χρίστου, «δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για νέο γύρο διαπραγματεύσεων».

Πηγή: philenews.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης