Κυπριακό, Ευρώπη και ασφάλεια στη συνάντηση Κασουλίδη-Χάμοντ στο Λονδίνο

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 21 Απριλίου 2016, 13:37
Κυπριακό, Ευρώπη και ασφάλεια στη συνάντηση Κασουλίδη-Χάμοντ στο Λονδίνο
Τις ανησυχίες της ελληνοκυπριακής πλευράς για την πρόθεση πολιτογράφησης επιπρόσθετου αριθμού εποίκων στα Κατεχόμενα μετέφερε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης στον Βρετανό ομόλογό του Φίλιπ Χάμοντ κατά τη συνάντησή τους στο Λονδίνο.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν στο Foreign Office διάφορες πτυχές των προσπαθειών λύσης του Κυπριακού, θέματα Ευρώπης και ασφάλειας.

Το πρόγραμμα της διήμερης επίσκεψης του κ. Κασουλίδη στη βρετανική πρωτεύουσα ολοκληρώθηκε την Τετάρτη, αρχικά με τις κύριες εργασίες της Υπουργικής Ομάδας Δράσης της Κοινοπολιτείας (CMAG), της οποίας προεδρεύει ο Κύπριος υπουργός.

Ακολούθησε η συνάντηση με τον κ. Χάμοντ και έπειτα συνάντηση με τον πρόεδρο της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Η.Β. Χρίστο Καραολή και τον πρόεδρο της ΠΟΜΑΚ Ανδρέα Παπαευριπίδη.

Η συνάντηση με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών πραγματοποιήθηκε ως συνέχεια των συναντήσεων που είχε ο κ. Κασουλίδης με τους ομολόγους του Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ και Ζαν Μαρκ Αϊρό σε Βερολίνο και Παρίσι αντίστοιχα.

Επίκεντρο της συζήτησης ήταν οι διεξαγόμενες συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού.

«Μεταφέραμε μια απεικόνιση του πού βρίσκονται τα πράγματα, αλλά στη συνέχεια μιλήσαμε και για κάποιες ανησυχίες που έχουμε με το γεγονός ότι το θέμα των εποίκων είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό και περίπλοκο θέμα που, αν θα λυθεί κατά κάποιον εύκολο τρόπο, είναι μόνο εάν διατηρηθεί η δημογραφική σύνθεση της Κύπρου γύρω από τις αναλογίες του 80 προς 20, του 4 προς 1» δήλωσε ο κ. Κασουλίδης.
 
«Έχουμε εκφράσει ανησυχία για την πρόθεση υποστηριζόμενη από την Άγκυρα για πολιτογράφηση ακόμα επιπρόσθετων 25.000 εποίκων, που χαλάει εντελώς την όλη εξίσωση και τα όσα ήδη υπάρχουν ως συναντίληψη μεταξύ των δύο πλευρών» συμπλήρωσε.

Κατά τη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών συζητήθηκε επίσης η ανάγκη να ξεκινήσουν προσπάθειες ως προς τους τρόπους αναζήτησης πόρων για τη χρηματοδότηση της λύσης.

Όπως είπε ο κ. Κασουλίδης, «αυτό προϋποθέτει και ενδιαφέρον από τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος σύμφωνα με τις βρετανικές εκτιμήσεις θα έδειχνε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την επίλυση του περιουσιακού προβλήματος, από πλευράς χρηματοδότησης πάντα».

Ο υπουργός συμπλήρωσε ότι γι’ αυτό θα πρέπει να ξεκινήσουν εργασίες μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, «ανάλογα με την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις».

Με τις δηλώσεις του από το Λονδίνο ο Ιωάννης Κασουλίδης θέλησε να στείλει και ένα πολιτικό μήνυμα αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις: «Παρόλο που λανθασμένα η τουρκική πλευρά λέει ότι η οποιαδήποτε επιβράδυνση στην πρόοδο οφείλεται στις εκλογές στην Κυπριακή Δημοκρατία, εν τούτοις είχαμε πάντα πει ότι δεν μας επηρεάζουν οι εκλογές. Θα πρέπει να αποδειχθεί αμέσως μετά τις 22 Μαΐου ότι θα υπάρξει ιδιαίτερα από την τουρκική πλευρά απ' όπου εκκρεμούν απαντήσεις επιτάχυνση. Διαφορετικά οι εκλογές δεν ήταν παρά μόνο μία δικαιολογία».

Πέραν του Κυπριακού οι κ.κ. Κασουλίδης και Χάμοντ συζήτησαν θέματα ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 21 Απριλίου 2016, 14:06