Η επίσκεψη στην Κύπρο, στις 9 Σεπτεμβρίου, του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, όπως και η τηλεφωνική επικοινωνία Αναστασιάδη-Γιούνκερ, συνδέονται με το Κυπριακό ζήτημα.
Αποδεικνύουν όμως ταυτόχρονα, και το ενδιαφέρον των Βρυξελλών για την περιοχή και την ανάπτυξη γενικότερων πρωτοβουλιών μέσω της Λευκωσίας.

Ο κ. Τουσκ θα επισκεφθεί την Κύπρο, μετά από την περιοδεία του στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Όπως σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, προετοιμάζει να «κλειδώσει» την ημερομηνία για την συνάντηση – χωριστά πάντως- του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάου και του Παλαιστίνιου προέδρου Αμπάς με τους ηγέτες της Ε.Ε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ηγέτες των δύο αντιμαχόμενων πλευρών, αναμένεται να ενημερώσουν για τις θέσεις τους στο Μεσανατολικό. Η ενημέρωση αυτή, αποδίδεται σε πρωτοβουλία του Προέδρου Αναστασιάδη και μάλλον θα γίνει τον Οκτώβριο.

Ο κ. Τουσκ θα επισκεφθεί και τα κατεχόμενα για να συναντηθεί με τον Μουσταφά Ακιντζί, αξιοποιώντας το προηγούμενο που δημιούργησε πρόσφατα, με τη συναίνεση της Λευκωσίας, η επίσκεψη της Φεντερίκα Μογκερίνι (επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας).

Με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Νίκος Αναστασιάδης συζήτησε το Κυπριακό και τα επόμενα βήματα της εμπλοκής της Ένωσης. Συζήτησαν ακόμη και τα ενεργειακά με φόντο και τις πρόσφατες ανακαλύψεις στην ΑΟΖ της Αιγύπτου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εντός των ημερών αναμένεται στο νησί και ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. στις συνομιλίες, Πίτερ Βαν Νούφελ.

Πηγή: philenews.com
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης