Παρά τον θερμό Αύγουστο, εντατικά συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό. Ο απώτερος στόχος να έχει επιτευχθεί συμφωνία ως τα μέσα του επόμενου έτους, όπως υποστηρίζουν οι Τουρκοκύπριοι.

Ο απεσταλμένος του γγ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε βρίσκεται στην Άγκυρα, όπως και ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, Οζντίλ Ναμί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ατζέντα των συνομιλιών του απεσταλμένου του ΟΗΕ, θα βρίσκεται το περιουσιακό, το δικαίωμα στην ιδιοκτησία και οι εγγυήσεις.

Ο Ειδικός Σύμβουλος του γγ των Ηνωμένων Εθνών, θα συναντηθεί με τον Τούρκο Υφυπουργό Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλίογλου.

Ο Έσπεν Έιντε αναμένεται να επιστρέψει στη Λευκωσία, την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου.
Τέλος του μήνα, αναμένεται να συναντηθούν οι διαπραγματευτές Αντρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί. Η 1η Σεπτεμβρίου είναι καθορισμένη η επόμενη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνάντηση με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε στην Άγκυρα ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, Οζντίλ Ναμί.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Ναμί, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές του τουρκικού πρακτορείου Ανατολή, βρίσκεται στην Άγκυρα για επίσκεψη εργασίας. Πριν από τη συνάντηση με τον κ. Τσαβούσογλου ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής είχε συνάντηση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλίογλου.

Έγινε ανταλλαγή απόψεων για το στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις.

Ο κ. Τσαβούσογλου φέρεται να επανέλαβε τη στήριξη της Τουρκίας στη διαδικασία των συνομιλιών.

Όπως ανακοινώθηκε, έγινε ανταλλαγή απόψεων για το στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις.

Ακιντζί: Πρόοδος μέχρι τέλος του χρόνου και κατάληξη πριν τις βουλευτικές

Ο Μουσταφά Ακιντζί στις δηλώσεις του για τη συμπλήρωση 100 ημερών στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων, αναφέρθηκε στις εξελίξεις στο Κυπριακό παρουσιάζοντας τις θέσεις του επί των βασικών πτυχών του προβλήματος.

Δύο κομβικά σημεία έθεσε χθες ο Μουσταφά Ακιντζί για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, αποφεύγοντας ωστόσο την ίδια ώρα να μιλήσει για χρονοδιαγράμματα.

Πρώτο κομβικό σημείο είναι η περίοδος μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου, οπότε αναμένει να ξεκαθαρίσει η πορεία των συνομιλιών και να υπάρξουν αποτελέσματα.

Δεύτερο και πιο σημαντικό κομβικό σημείο είναι το πρώτο τετράμηνο του 2016, με τον Ακιντζί να θέλει οι δύο πλευρές να προλάβουν τις βουλευτικές εκλογές του ερχομένου Μαΐου και να έχουν καταλήξει σε συμφωνία.

Ο κ. Ακιντζί πρόταξε εκ νέου τις διασταυρούμενες επισκέψεις σε Αθήνα και Άγκυρα όχι μόνο σε επίπεδο διαπραγματευτών αλλά και ηγετών.

Είπε ακόμη, πως εάν ο ίδιος συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ελλάδας, τότε δεν θα φέρει αντίρρηση σε μια συνάντηση Αναστασιάδη-Ερντογάν.

Οι έρευνες συνεχίζουν να ανησυχούν τους Tουρκοκύπριους

Η πλατφόρμα της ΕΝΙ ΚΟGAS επέστρεψε για έρευνες σε οικόπεδο της Αιγύπτου, το οποίο συνορεύει με το οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ (TOTAL) και όχι για έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η είδηση στην αρχή, πριν δοθούν οι διευκρινίσεις, είχε δημιουργήσει αναστάτωση επειδή οι Τουρκοκύπριοι, υποστήριξαν ότι είναι καταπάτηση της υπόσχεσης που έδωσαν στην έναρξη των συνομιλιών οι Ελληνοκύπριοι. Δηλαδή πως δεν πρόκειται να προχωρούσαν σε έρευνες στην ΑΟΖ και είχαν υποστηρίξει πως «πρόκειται για αδικία».

Πηγή ΚΥΠΕ / philenews.com/
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης